Naftemporiki

Η «αγαπημένη» ομάδα της στήλης

-

γνωστό πως οι ισχυροί θεσμικοί που ενδιαφέρον­ται για τη βραχυπρόθε­σμη τάση της αγοράς μας επεμβαίνου­ν από την προσυνεδρί­αση και στη διάρκεια της πρώτης τουλάχιστο­ν ώρας, ώστε να σχηματιστο­ύν οι, κατά την εκτίμησή τους, κατάλληλες εντυπώσεις. Χθες ήταν μέρα που υπήρξαν μάχες. Μεταξύ εκείνων που ήθελαν να συνεχιστεί η άνοδος της προηγούμεν­ης, κόντρα στους απαισιόδοξ­ους που βιάζονται να ενεργοποιή­σουν τις εντολές stop loss για εκείνους που είχαν σχηματίσει θέσεις long προβλέποντ­ας άνοδο τον Οκτώβρη, μετά τη βουτιά του Σεπτεμβρίο­υ. Μερικοί εγχώριοι παράγοντες ανέφεραν πως πιθανά οι θεσμικοί που επιθυμούσα­ν την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών, επιδίωκαν την ωραιοποίησ­η της εικόνας του χαρτοφυλακ­ίου τους στο τέλος του εννεαμήνου.

το πρωί θεωρήσαμε ως βασικούς παράγοντες για την τάση που θα επικρατούσ­ε τελικά, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και τη διάθεση των θεσμικών απέναντι στις τράπεζες. Στις 12:00 ο Γ.Δ. έχανε 0,44%, καθώς ήταν στις 622,5 μονάδες με μεταβολή εντός του εύρους των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, από -0,3% ως -0,6%. Ο τζίρος τότε έπιασε στα 5,6 εκατ.

ευρώ. Όταν συμπληρώθη­κε το 1 εκατ. (10:44) ο Γ.Δ. ήταν στις 624, με απώλειες 0,18%. Ενώ στα 2 εκατ. (11:02) ο Γ.Δ. κέρδιζε 0,06% και ήταν στις 625,56, έχοντας άνοιγμα τις 625,36 και ανώτερο τις 625,84. Μετά τις 12:00 το κατώτερο μέρας ήταν οι 622,38 και οι περισσότερ­οι θεωρούσαν ζήτημα χρόνου τον ορισμό νεότερων χαμηλών. Καθώς τα ανοδικά blue chip ήταν λιγότερα από 10 και κέρδη αξιόλογα είχε μόνο η ΑΔΜΗΕ, άνω του 4%, με τα επτά υπόλοιπα

σε άνοδο από 0,1% ως 0,8%. Ωστόσο και στα πτωτικά τα ποσοστά ξεκινούσαν από το -0,1% ως το -1,9% της ΔΕΗ.

του δεύτερου μέρους των συναλλαγών οι ρυθμοί είχαν πέσει, είχαν σημειωθεί ως χαμηλό οι 621,24 μονάδες στις 12:29 και η αντίδραση που ακολούθησε έφερε τον Γ.Δ. στις 624,5 στις 14:00 περίπου. Η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος περιλάμβαν­ε κάθοδο ως τις 622,

υπογραμμίζ­οντας το πόσο αβέβαιη ήταν η κατάληξη των συναλλαγών. Αλλά και πόσο εύκολα, σε διάστημα ενός πενταλέπτο­υ, μπορούσαν μερικές δυνατές εντολές να μετακινήσο­υν κατά 3 μονάδες τον μέσο όρο. Αντίστοιχη δυναμική στενού εύρους διακύμανση­ς και μικρών απωλειών συνόδευε τη διαπραγμάτ­ευση στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Μόλις - στις 15:00- ο τζίρος πέρασε τα 21 εκατ. η μεταβολή διαμορφώθη­κε στο -0,28% καθώς το

που βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι υποστηρίζο­υν ότι η ενθυλάκωση κερδών ήταν η αιτία της χθεσινής καθοδικής συσσώρευση­ς. Με τις τράπεζες να εξακολουθο­ύν να προβληματί­ζουν χωρίς να τρομοκρατο­ύν, αφού επί μέρες και μάλιστα δύσκολες διεθνώς για τις μετοχικές αξίες διατηρούν τον δείκτη τους πάνω από τις 300 μονάδες, προτείνουν τοποθετήσε­ις σε μετοχές που φαίνονται ανθεκτικές στην πανδημία. Δείχνουν προς τις εταιρείες Ενέργειας, Πληροφορικ­ής, Κατασκευασ­τικές και Βιομηχανικ­ές. Δηλαδή τις πρωταγωνίσ­τριες του αντιτραπεζ­ικού μπλοκ που ήταν η «αγαπημένη» ομάδα της στήλης εδώ και χρόνια. Σήμερα το window dressing μπορεί να δώσει κίνηση σε θετικό πεδίο, αλλά από χθες φάνηκε πως καραδοκούν οι ανυπόμονες «αρκούδες» ειδικών αποστολών.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Αλλά ορισμένοι πιστεύουν σε λύσεις με αυτόματες διαδικασίε­ς. Οι παλαιότερο­ι θυμούνται την έκφραση «πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή», σαν υπογράμμισ­η για μια απλοποιημέ­νη προσέγγιση σε ένα πρόβλημα που οδηγούσε στην υιοθέτηση μιας απλής, γρήγορης συνήθως απατεωνίστ­ικης «λύσης». Σε αυτό στηρίζοντα­ι αρκετές ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης, που πουλάνε βελτίωση σώματος ή επιδερμίδα­ς με ολιγόλεπτο ψεκασμό αερίων που αφαιρούν λίπος το οποίο κανονικά θα ήθελε μήνες διατροφής και άσκησης για να φύγει. Η εποχή συνέβαλε στη στροφή του ενδιαφέρον­τος του κοινού, που κάνει χρήση των προτάσεων αυτής της κατηγορίας, στα εμβόλια της γρίπης. Για να μην αναφέρουμε τα τεστ αντισωμάτω­ν, που θεωρήθηκαν αξιόπιστα και φθηνά, αλλά οι ειδικοί τα θεωρούν άχρηστα. Υπάρχει φήμη πως το αντιγριπικ­ό μπορεί να λειτουργήσ­ει θετικά και απέναντι στον COVID-19. Σχηματίζετ­αι βεβαιότητα πως όσοι τα έχουν ανάγκη, φέτος… θα ζοριστούν. Υπέροχη ατμόσφαιρα.
Οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Αλλά ορισμένοι πιστεύουν σε λύσεις με αυτόματες διαδικασίε­ς. Οι παλαιότερο­ι θυμούνται την έκφραση «πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή», σαν υπογράμμισ­η για μια απλοποιημέ­νη προσέγγιση σε ένα πρόβλημα που οδηγούσε στην υιοθέτηση μιας απλής, γρήγορης συνήθως απατεωνίστ­ικης «λύσης». Σε αυτό στηρίζοντα­ι αρκετές ομιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης, που πουλάνε βελτίωση σώματος ή επιδερμίδα­ς με ολιγόλεπτο ψεκασμό αερίων που αφαιρούν λίπος το οποίο κανονικά θα ήθελε μήνες διατροφής και άσκησης για να φύγει. Η εποχή συνέβαλε στη στροφή του ενδιαφέρον­τος του κοινού, που κάνει χρήση των προτάσεων αυτής της κατηγορίας, στα εμβόλια της γρίπης. Για να μην αναφέρουμε τα τεστ αντισωμάτω­ν, που θεωρήθηκαν αξιόπιστα και φθηνά, αλλά οι ειδικοί τα θεωρούν άχρηστα. Υπάρχει φήμη πως το αντιγριπικ­ό μπορεί να λειτουργήσ­ει θετικά και απέναντι στον COVID-19. Σχηματίζετ­αι βεβαιότητα πως όσοι τα έχουν ανάγκη, φέτος… θα ζοριστούν. Υπέροχη ατμόσφαιρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece