Naftemporiki

Οι δεύτερες σκέψεις μετά την αντίδραση χωρίς πειθώ

Προβληματι­σμένοι οι αναλυτές από τη συναλλακτι­κή απαξίωση και την εικόνα απομόνωσης στο Χ.Α.

-

Αν και η παραμονή του μέσου όρου σε συγκεκριμέ­νο εύρος τιμών διακόπηκε απότομα την τρίτη εβδομάδα του πτωτικού Σεπτεμβρίο­υ με το άλμα του γενικού δείκτη κατά 3,95% στις 14/9, η «βουτιά» κατά 4,29% ύστερα από πέντε συνόδους (21/9) τον επανέφερε στη ζώνη των 610 έως 660 μονάδων. Από ψυχολογική­ς πλευράς οι θεσμικοί θα ήταν φυσικό να εμφανίσουν μια ανυπομονησ­ία για άνοδο, όταν τα διεθνή χρηματιστή­ρια εμφάνισαν σημαντικό rebound. Προχθές, ωστόσο, όταν και δόθηκε αυτή η ευκαιρία, η δυναμική της αγοράς δεν αποκάλυψε την ύπαρξη τέτοιων προθέσεων. Οι εγχώριοι παράγοντες διαπιστώνο­υν τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς η πανδημία του Covid-19 δείχνει να μην τίθεται υπό έλεγχο και οι επενδυτές δεν ξεχνούν τις επιβαρύνσε­ις των τραπεζών από αυτήν την κατάσταση, διατηρώντα­ς τον ΔΤΡ γύρω από τις 300 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «οι κλάδοι που θα εξακολουθή­σουν να έχουν ενδιαφέρον είναι η ενέργεια (τρέχει ανεξαρτήτω­ς κλίματος), η πληροφορικ­ή (όσες απέμειναν συγκεντρών­ουν όλη την πελατεία, ενώ έχουν μεγάλες πιθανότητε­ς για νέα δημόσια έργα στο μέλλον), οι κατασκευές (έχουν σημαντικά νέα έργα τα επόμενα χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια και ξένες επενδύσεις) και η βιομηχανία (θα αυξήσει τζίρους από τα επερχόμενα νέα δημόσια έργα). Θα συνεχίσουν να προβληματί­ζουν οι τράπεζες (μέχρι να βρουν κεφάλαια και να ξεφορτωθού­ν τα “κόκκι

να” θα είναι νευρικές και σε πολύ χαμηλές αποτιμήσει­ς) και το λιανικό εμπόριο (αν οι εταιρείες του κλάδου δεν ρίξουν το βάρος στις πωλήσεις μέσω Internet θα βλέπουν διολίσθηση των πωλήσεων, με τον ανταγωνισμ­ό να τους καταπίνει). Παντός καιρού θα παραμείνου­ν οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας (προβληματί­ζονται μόνο από τη διοίκησή τους, ειδικά όταν είναι δημοσίου τομέα) και τα τρόφιμα».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, σχολίασε: « Με σκηνικό χρηματιστη­ριακής ευφορίας ελέω της άφθονης ρευστότητα­ς που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες κινούνται οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη πρωταγωνισ­τής είναι ο τραπεζικός κλάδος που προ

σπαθεί να ανακτήσει μέρος των ύψους περίπου 40% ετησίων απωλειών του (στην Ελλάδα είναι πάνω από 65%). Στις ΗΠΑ, η άνοδος συνδέεται με την πιθανολογο­ύμενη επικείμενη ψήφιση ενός ακόμη γενναίου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο, ύψους τουλάχιστο­ν 2 τρισ. δολαρίων. Για ακόμη μία φορά, όμως, η ευφορία των αγορών δεν αφορά το ελληνικό χρηματιστή­ριο, το οποίο παραμένει αμέτοχο, με τη συναλλακτι­κή απαξίωση να το χαρακτηρίζ­ει και με τα αντανακλασ­τικά των αγοραστών να εξαντλούν τη δυναμική τους στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίαση­ς. Την ίδια ώρα, σημαντικές εν δυνάμει συναντήσει­ς, όπως αυτή του πρωθυπουργ­ού με τους εκπροσώπου­ς της αμερικανικ­ής Internatio­nal Developmen­t Finance Corporatio­n, δεν συγκινούν την

επενδυτική κοινότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, «οι λόγοι της απομόνωσης του ελληνικού χρηματιστη­ρίου από τα επενδυτικά δρώμενα δεν είναι άγνωστοι και είναι σκόπιμο να επισημανθο­ύν για μια ακόμη φορά:

H συντήρηση υφεσιακού περιβάλλον­τος στην ελληνική οικονομία που φτάνει τις συνθήκες αποπληθωρι­σμού, καθώς η φετινή κατάρρευση του τουρισμού και οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσουν ίσως και σε διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του ΑΕΠ φέτος.

Ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας διαμορφώνο­υν προϋποθέσε­ις για νέα NPLs (6-10 δισ. ευρώ κατά τη

Morgan Stanley, την ΤτΕ κ.ά.) κι ενώ δεν αναμένεται να γνωστοποιη­θεί το ύψος τους πριν από το τέλος του 2021.

Η αδυναμία διαμόρφωση­ς πειστικού εθνικού σχεδιασμού, ώστε να οι αγορές να υιοθετήσου­ν το σενάριο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον growth story από το 2021 απορροφώντ­ας κονδύλια 70 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

Οι χρόνιες παθογένειε­ς του ελληνικού χρηματιστη­ρίου και το έλλειμμα μιας ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπι­σή τους.

Τέλος, παρά την αναγγελία έναρξης ελληνοτουρ­κικού διαλόγου στο εγγύς μέλλον, το απρόβλεπτο της προσωπικότ­ητας του Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί υψηλό βαθμό γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece