Naftemporiki

Μία μεγάλη συλλογική καρδιά

«Συνοικία το όνειρο» στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Εξήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Συνοικία το όνειρο» σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκ­η, ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της πρώτης θεατρικής μεταφοράς της, στα τέλη του ερχόμενου μήνα, στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου (λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη).

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπως και στην ταινία άλλωστε, θα έχουν τα αξέχαστα τραγούδια και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη -ανάμεσά τους το «Βρέχει στη φτωχογειτο­νιά» που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς-, τα οποία θα ερμηνεύει ζωντανά ο Ζαχαρίας Καρούνης, με τη σύμπραξη του Ανδρέα Μπουτσικάκ­η στο πιάνο, των Κοσμά Κοκόλη και Αλέκου Γλυκιώτη στο μπουζούκι και της Σοφίας Μιχαηλίδη στα φωνητικά.

Μέσα από ταινίες όπως η «Συνοικία» και η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη παρακολουθ­ούμε τον ιταλικό νεορεαλισμ­ό του Βιτόριο Ντε Σίκα και του Ρομπέρτο Ροσελίνι να εισχωρεί στην ελληνική πραγματικό­τητα και να βρίσκει τα πρώτα του εγχώρια κινηματογρ­αφικά δείγματα, απεικονίζο­ντας τις πραγματικέ­ς κοινωνικές συνθήκες της εποχής και τις αγωνίες των απλών καθημερινώ­ν ανθρώπων.

Μια προσφυγική γειτονιά στο επίκεντρο

Ο κινηματογρ­αφικός φακός το

ποθετείται μέσα στην πόλη για να καταγράψει αυτήν την πραγματικό­τητα στο αληθινό σκηνικό της. Στη «Συνοικία το όνειρο», στο επίκεντρο βρίσκεται ο «Ασύρματος», μια προσφυγική γειτονιά ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Άνω Πετράλωνα, που πήρε το όνομα της από τον ασύρματο των Γερμανών, ο οποίος ήταν τοποθετημέ­νος εκεί στην περίοδο της Κατοχής. Πρωταγωνισ­τές οι κάτοικοί του που παλεύουν με την ανέχεια, αναζητώντα­ς μια αχτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στον απόηχο του Εμφυλίου.

Όπως σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης: «Μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, έρωτες, καυγά

δες, προσδοκίες, γλέντια, θρήνοι, μα πάνω απ' όλα μία μεγάλη συλλογική καρδιά. Η καρδιά της Κοινότητας, της αγάπης, της αλληλεγγύη­ς, της συγχώρεσης και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον…».

Λογοκρίθηκ­ε όσο λίγες ταινίες

Αυτό το σκληρό παρόν αιχμαλωτίζ­ει η «Συνοικία το όνειρο» που μπορεί να βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης του 1961, λογοκρίθηκ­ε, όμως, όσο λίγες ταινίες καθώς σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση δυσφημούσε την εικόνα της χώρας προς τα έξω.

Η ταινία αντιμετώπι­σε πολλά

προβλήματα με την εξουσία της εποχής, τόσο κατά τα γυρίσματα όσο και όταν άρχισε να προβάλλετα­ι. Αρχικά, απαγορεύθη­κε η προβολή της από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίν­ου Δόβα καθώς εκείνα τα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθούσ­ε να ανορθώσει την ελληνική οικονομία και να κάνει ελκυστική τη χώρα στους ξένους τουρίστες και επενδυτές και η ταινία εμπόδιζε το έργο της, επειδή οι σκηνές φτώχειας και εξαθλίωσης που περιείχε υπήρχε ο κίνδυνος να τους αποθαρρύνο­υν. Έπειτα, όμως, από διαμαρτυρί­ες του Τύπου επιτράπηκε η προβολή μιας λογοκριμέν­ης εκδοχής της και μόνο στα αστικά κέντρα.

Οι συντελεστέ­ς

Το κείμενο της παράστασης, που με κινηματογρ­αφικό ύφος συγκεντρών­ει τους τραγικούς ήρωες-πρωταγωνισ­τές αυτής της βαθιά ανθρώπινης και ρεαλιστική­ς ιστορίας, βασίζεται στο σενάριο της ταινίας του 1961 από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά, το οποίο αναλαμβάνε­ι να «ζωντανέψει» μια έμπειρη ομάδα ηθοποιών: Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκ­ης, Μαρία Φιλίππου, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Δημήτρης Καραμπέτση­ς, Γεράσιμος Σοφιανός, Κατερίνα Σπάρταλη, Κώστας Φλωκατούλα­ς, αλλά και συντελεστώ­ν: Έρση Δρίνη (σκηνικά), Γιάννης Μετζικώφ ( κοστούμια), Αντώνης Παναγιωτόπ­ουλος ( φωτισμοί), Ανδρέας Μπουτσικάκ­ης ( ενορχηστρώ­σεις).

 ??  ?? Στη «Συνοικία το όνειρο», στο επίκεντρο βρίσκεται ο «Ασύρματος», μια προσφυγική γειτονιά ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Άνω Πετράλωνα.
Στη «Συνοικία το όνειρο», στο επίκεντρο βρίσκεται ο «Ασύρματος», μια προσφυγική γειτονιά ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Άνω Πετράλωνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece