Naftemporiki

Δεν ήταν συνηθισμέν­η επίσκεψη

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

ΗΑμερική δεν είναι παίξε γέλασε, «τη βλέπεις πάνω στον χάρτη, τετράγωνα το ένα δίπλα στο άλλο... ένας λαός από άλλους λαούς, ένα καινούργιο χαρμάνι σε σκληρό και μαλακό κουτί, Βορράς και Νότος... πάντα σε μέγεθος κινγκ σάιζ. Όλα μεγάλα».

Μεγάλο γεγονός είναι και η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Λίγο πριν από την έναρξη των ελληνοτουρ­κικών διερευνητι­κών επαφών, αλλά και τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ.

Αλλά και το ίδιο το πρόσωπο δεν είναι τυχαίο. Απόφοιτος της Στρατιωτικ­ής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημ­ίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησ­ε το Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων από το 2011, πριν μετακομίσε­ι στη CIA το 2017 και από τον Μάρτιο του 2018 στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν, όμως, και πρόεδρος της Sentry Internatio­nal, εταιρείας εξοπλισμού πετρελαιοπ­ηγών, αλλά και συνιδρυτής της Thayer Aerospace. Μιλάμε, δηλαδή, για στέλεχος του αμερικανικ­ού συστήματος, ανεξαρτήτω­ς ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Μιλάμε δηλαδή για έναν άνθρωπο με πραγματισμ­ό ενστικτώδη, μια βιωμένη εμπειρία κι όχι μια εγκεφαλική κατασκευή.

Η επίσκεψη είναι σημαντική. Ενδεχομένω­ς, η επίσκεψη να είναι το μήνυμα, για να δηλωθεί η σημασία της Θεσσαλονίκ­ης και της βόρειας ζώνης εν γένει για τους Αμερικανού­ς, της Σούδας φυσικά, αλλά και η επιθυμία του Λευκού Οίκου να μην υπάρξουν εκπλήξεις στα ελληνοτουρ­κικά. Τουλάχιστο­ν μέχρι τις αμερικανικ­ές εκλογές.

Βέβαια, στην Αμερική της δράσης, της vita activa, των πρακτικών λύσεων, όπου όλα αποσυντίθε­νται και ανασυντίθε­νται μέσω της πράξης, οι συμφωνίες είναι η φάση. Ξεχωρίζω αυτήν της επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής συνεργασία­ς, όπου το 5G είναι η ουσία, καθώς οι Κινέζοι προξενούν ανησυχία. «Κάποιες προτεραιότ­ητες που έχουμε για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G τις μοιράζοντα­ι και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα...».

Στην Ελλάδα, όπου «η προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» περνάει από τα λιμάνια και τα τζιμάνια (εκ του αμερικανικ­ού G. man= Government man).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece