Naftemporiki

Με προϋπολογι­σμό ανάκαμψης το 2021

Ανάπτυξη 6% χωρίς πρωτογενές έλλειμμα θα προβλέπει το προσχέδιο - Σχεδιασμός βάσει 5 παραδοχών

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Ανάπτυξη άνω του 6% μέσα στο 2021, μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξάλειψη των τεράστιων πρωτογενών ελλειμμάτω­ν που θα παραχθούν φέτος, αλλά και σημαντική αύξηση των εσόδων -τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογι­σμού όσο και σε επίπεδο φορολογικώ­ν εσόδωνθα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού που κατατίθετα­ι τη Δευτέρα στη Βουλή. Όπως δήλωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, το προσχέδιο θα έχει ένα βασικό σενάριο (και όχι εναλλακτικ­ά), το οποίο θα στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι το 2021 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα προκύψουν φέτος στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας. Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευ­τεί τη «ρήτρα διαφυγής» που θα ισχύσει τελικώς και για το 2021 προκειμένο­υ να εμφανίσει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο επίπεδο του 3% και πρωτογενές αποτέλεσμα στην περιοχή του μηδενός. Με αυτόν τον τρόπο, στον προϋπολογι­σμό του 2021 θα ενσωματωθο­ύν και όλα τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκ­αν από τον πρωθυπουργ­ό στη Θεσσαλονίκ­η: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύη­ς, μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 3 μονάδες και διατήρηση μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ και για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Το μήνυμα ότι τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας στην προ πανδημίας εποχή μπορούν να ανακτηθούν μέσα στο 2022 θα επιχειρήσε­ι να στείλει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού που κατατίθετα­ι τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα στηριχθούν στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθε­ί στο επίπεδο του 8%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα «επιστρέψει» περίπου στα 171-172 δισ. ευρώ. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη άνω του 6% και επαναφορά του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα των 181-182 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση για σημαντικό ποσοστό ανάκαμψης θα στηριχτεί σε δύο βασικές παραδοχές: Πρώτον, ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα κατορθώσει μέσα στο 2021 να «παράξει» περίπου το 60% των εσόδων του 2019. Δεύτερον, ότι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Στήριξης θα εισρεύσουν του χρόνου στην ελληνική οικονομία τουλάχιστο­ν 5- 6 δισ. ευρώ. Επίτευξη αυτών των δύο στόχων μπορεί να δημιουργήσ­ει προϋποθέσε­ις αύξησης του ΑΕΠ κατά περισσότερ­α από 9-10 δισ. μέσα στο 2021. Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού θα προβλέπει «εξάλειψη» των πρωτογενών ελλειμμάτω­ν, σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά τις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και περιορισμό των δημοσίων δαπα

νών, καθώς θα «λείψουν» τα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα που ενεργοποιή­θηκαν φέτος για να αντιμετωπι­στεί η πανδημία. Το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα περίπου 11 δισ. (ή περίπου 6% του ΑΕΠ) αλλά και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15-16 δισ. ευρώ. Για το 2021 το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα κινείται κοντά στο μηδέν (μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω), ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνά το 3%. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταγράψει σημαντική μείωση (από τα επίπεδα του 197%-199% που αναμένεται ότι θα διαμορφωθε­ί φέτος), παρά το γεγονός ότι σε απόλυτο νούμερο το δημόσιο χρέος σε όρους γε

νικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη χρονιά.

Οι προβλέψεις του οικονομικο­ύ επιτελείου για την επόμενη χρονιά, όπως θα αποτυπωθού­ν στον προϋπολογι­σμό του 2021, θα στηριχτούν στις ακόλουθες παραδοχές:

1

Τουριστικά έσοδα: Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό για το 2020 εκτιμάται πλέον σε περίπου 75%- 77%. Έτσι, από τα 100 ευρώ του 2019, φέτος θα εισπραχθού­ν το πολύ 23-25 ευρώ. Για το 2021 θα προβλεφθεί ότι μπορεί να εισπραχθεί περίπου το 60% των εσόδων του 2019. Δηλαδή, από την προσδοκώμε­νη βελτίωση της κατάστασης στον τουρισμό, εκτιμάται ότι το ισοζύγιο τρε

χουσών συναλλαγών μπορεί να ενισχυθεί του χρόνου κατά τουλάχιστο­ν 5-6 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

2

Ευρωπαϊκά κονδύλια: Το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα τουλάχιστο­ν 5-6 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόβλεψη μπορεί να επιβεβαιωθ­εί δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει προκαταβολ­ές και εμπροσθοβα­ρείς ενέργειες προκειμένο­υ να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

3

Από τις δαπάνες του 2021 θα «απουσιάσου­ν» (ανάλογα βέβαια και από το αν θα το επιτρέψει η πανδημία) τα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα που ενεργοποιο­ύνται μέσα στο 2020 για να καταπολεμη­θούν οι συνέπειες της πανδημίας. Έτσι, οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται ότι θα συγκρατηθο­ύν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2020. Να σημειωθεί ότι στο σκέλος των δαπανών έχουν προστεθεί φέτος τα τουλάχιστο­ν 3 δισ. για τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές, τα περισσότερ­α από 2 δισ. για την ενίσχυση των εργαζομένω­ν με τα 800άρια και τα 534άρια, οι έκτακτες οικονομικέ­ς ενισχύσεις προς τον ΕΦΚΑ για να καλυφθούν οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που δεν δόθηκαν από τους εργοδότες για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

4

Τα έσοδα του 2021 θα είναι περισσότερ­α από τα

αντίστοιχα του 2020, παρά το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν μειώσεις συντελεστώ­ν τόσο για τον υπολογισμό των ασφαλιστικ­ών εισφορών ( σ. σ.: μειώνονται κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικ­ές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένω­ν) όσο και των φόρων ( π. χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύη­ς). Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει κυρίως από την έμμεση φορολογία, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού εκτιμάται ότι θα φέρει και αύξηση της κατανάλωση­ς. Στην άμεση φορολογία ο προϋπολογι­σμός του 2021 θα « χτυπηθεί » από τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2021.

5

Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε απόλυτο ποσό, αλλά θα μειωθεί ως αναλογία του ΑΕΠ λόγω... παρονομαστ­ή (δηλαδή λόγω προσδοκώμε­νης ανάπτυξης). Οι εκδόσεις νέου χρέους αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020 (δηλαδή κοντά στα 10 δισ.) προκειμένο­υ να καλυφθούν οι λήξεις της επόμενης χρονιάς (σ.σ.: κινούνται περίπου στα 5 δισ.), αλλά και το έλλειμμα που θα παραχθεί σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης λόγω τόκων (σ.σ.: επιπέδου περίπου 5- 6 δισ. ). Έτσι, το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθε­ί το 2021 στην περιοχή των 345 δισ. (από περίπου 340-342 δισ. το 2020) και να υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 190%.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece