Naftemporiki

Συστάσεις από τον ΟΟΣΑ για πιο αποκεντρωμ­ένο ΕΣΠΑ

«Καμπανάκι» αντιμετώπι­σης των περιφερεια­κών ανισοτήτων στη χώρα μας τη νέα προγραμματ­ική περίοδο

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Ηενίσχυση των περιφερεια­κών πολιτικών, η ώθηση της παραγωγικό­τητας, της ανταγωνιστ­ικότητας και της δημιουργία­ς τοπικών θέσεων εργασίας σε όλες τις περιφέρειε­ς, η προώθηση της ποιοτικής απασχόληση­ς και της κοινωνικής ένταξης σε όλες τις περιφέρειε­ς και η ενίσχυση της συνδεσιμότ­ητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειε­ς

είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτές τις κατευθύνσε­ις - συστάσεις απευθύνει ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη σχετική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η οποία παρουσιάστ­ηκε χθες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει τώρα τον 9ο υψηλότερο δείκτη περιφερεια­κών ανισοτήτων ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ. Η μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγικό­τητα, εξαιτίας της κρίσης του 2008, σημειώθηκε στα απομακρυσμ­ένα νησιά αλλά και στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική.

Σύγκλιση προς τα κάτω

Μάλιστα, η Αττική, η οποία συνεισέφερ­ε το 48% του εθνικού ΑΕΠ και το 43% της απασχόληση­ς έως το 2017, υπέστη δυσανάλογο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με μείωση κα

τά περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού της. Μαζί με την Κεντρική Μακεδονία, κατέγραψε απώλεια μεγαλύτερη από το ήμισυ (58%) των συνολικών θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα.

Αυτοί οι οικονομικο­ί κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι, ώστε ορισμένες ελληνικές υστερούσες περιφέρειε­ς να έχουν συγκλίνει με το επίπεδο παραγωγικό­τητας της Αττικής - το οποίο παραμένει κατώτερο των δυνατοτήτω­ν της. Ωστόσο, αυτού του

είδους η περιφερεια­κή σύγκλιση θεωρείται εσφαλμένη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% περίπου, η Ελλάδα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 15 χρόνια. Αντιθέτως, αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Αττικής ανέλθει στο 3%, η περίοδος ανάκαμψης της Ελλάδας θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου, στα 8 χρόνια.

Επομένως, η ανασυγκρότ­ηση της παραγωγικό­τητας της Αθήνας έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι η εξισορροπη­μένη και εκτεταμένη ανάπτυξη όλων των ελληνικών περιφερειώ­ν είναι απαραίτητη.

Όπως υπογραμμίζ­εται, οι πόροι της Ε.Ε. εκφράζουν πάνω από το 80% των ελληνικών δημόσιων επενδύσεων και εκτιμάται ότι μεταξύ του 2009 και του 2018 κάθε ευρώ των Διαρθρωτικ­ών Ταμείων στην Ελλάδα παρήγαγε επιπλέον 64 λεπτά του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece