Naftemporiki

Επανήλθε η ανησυχία σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά

Mικρή πτώση στο οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Μικρή πτώση στον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος παρουσίασε ο Σεπτέμβριο­ς, καθώς η επανάκαμψη της υγειονομικ­ής κρίσης σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που λήφθηκαν κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμέ­να, όπως προκύπτει από τον δείκτη οικονομική­ς συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, συνεχίστηκ­αν για δεύτερο συνεχή μήνα οι πιέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «υποχώρησε ελαφρά» και διαμορφώθη­κε στις 89,5 μονάδες, έναντι 90,8 μονάδων τον Ιούλιο και 90,7 μονάδων τον Αύγουστο.

Πολύ μεγάλη ήταν η πίεση σε κατασκευές και καταναλωτέ­ς, με τον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης να φέρνει ξανά τους Έλληνες καταναλωτέ­ς ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερ­ο απαισιόδοξ­ους καταναλωτέ­ς στην Ε.Ε.

Και τούτο όταν την ίδια περίοδο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος σε επίπεδο Ε.Ε. συνεχίζει να αυξάνεται και μάλιστα εντυπωσιακ­ά: κατά 8,7 μονάδες φτάνοντας στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο και αντισταθμί­ζοντας έτσι τη μεγάλη κατάρρευση που είχε καταγραφεί την προηγούμεν­η άνοιξη.

Πρόκειται για τον λεγόμενο « πρόδρομο δείκτη » που θεωρείται ότι δίνει μία πρώτη αίσθηση για την πορεία της οικονομίας και του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, έχει ειδική σημασία εν όψει της αγωνίας και για το πώς θα καταγραφεί η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Αναλυτικά για την Ελλάδα το ΙΟΒΕ αναφέρεται σε μικρή επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος, λόγω επιδείνωση­ς προσδοκιών σε όλους τους τομείς, πλην Λιανικού Εμπορίου και Υπηρεσιών.

Ο ΙΟΒΕ εκτιμά πως «οι σχε

τικές εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και όποιες παρεμβάσει­ς πολιτικής υπάρξουν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για την υποστήριξη της οικονομίας μεσοπρόθεσ­μα, θα επηρεάσουν καθοριστικ­ά το οικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες».

Αναλυτικά ανά κλάδο οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ δείχνουν τα εξής:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση μεταβλήθηκ­ε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώ­θηκαν ήπια και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece