Naftemporiki

Βελτιωμένη η μεταποίηση

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου

-

Βελτίωση παρουσίασε η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα, με τον κύριο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών της IHS Markit να κλείνει στις 50 μονάδες στο τέλος του τρίτου τριμήνου, τιμή υψηλότερη από τις 49,4 μονάδες του Αυγούστου. Ο κύριος δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο, ενώ η μέση τιμή τριμήνου υπέδειξε μικρή συρρίκνωση των λειτουργικ­ών συνθηκών, ουσιαστικά βελτίωση σε σύγκριση με τη σημαντική επιδείνωση που παρατηρήθη­κε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η ευρεία σταθεροποί­ηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ συνέβαλε εν μέρει στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη. Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος Δείκτης Παραγωγής έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, δεδομένου ότι υπήρξαν ορισμένες αναφορές για βελτίωση των συνθηκών ζήτησης. Παρότι οι νέες πωλήσεις εξακολούθη­σαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός συρρίκνωση­ς εξασθένησε και ήταν οριακός, αλλά και ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες που συμμετείχα­ν στην έρευνα ανέφεραν ότι η αβεβαιότητ­α σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασε περαιτέρω τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών υποχώρησαν με ασθενέστερ­ο ρυθμό.

Η απασχόληση

Τα επίπεδα απασχόληση­ς αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς οι Έλληνες κατασκευασ­τές αύξησαν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένω­ν τους. Παρότι μόλις οριακός σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός δημιουργία­ς θέσεων εργασίας ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραί­ωτων εργασιών. Ωστόσο, οι εργασίες σε εκκρεμότητ­α μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών.

Ταχύτητα ανέβασε η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα και στο σύνολο της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης PMI διαμορφώθη­κε στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51,7 του Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece