Naftemporiki

Οι πιο απαισιόδοξ­οι καταναλωτέ­ς στην Ε.Ε.

-

Η νέα υποχώρηση φέρνει ξανά τους Έλληνες καταναλωτέ­ς ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερ­ο απαισιόδοξ­ους καταναλωτέ­ς στην Ε.Ε., συγκεκριμέ­να στην 1η θέση, με τη Βουλγαρία και την Κύπρο να ακολουθούν με -28,9 μον. η κάθε μια.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτέ­ς της Πορτογαλία­ς με -28,6 (από -27,6) μονάδες, ενώ την πεντάδα κλείνει η Ισπανία με - 26,3 από - 25,6 τον προηγούμεν­ο μήνα.

Τη χαμηλότερη κατάταξη, που αντιστοιχε­ί σε τιμές του δείκτη που δείχνουν αισιοδοξία, εμφάνισαν η Σουηδία (+2,7) και η Δανία (+0,5), οι οποίες είναι οι μοναδικές χώρες με θετικό πρόσημο τον Σεπτέμβριο. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθη­καν στις -14,9 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -13,9 μονάδες στην Ευρωζώνη, ενώ ανοδική τάση εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο 15 χώρες».

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκα­ν, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα μεταβάλλον­ται ελαφρά.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων βελτιώθηκα­ν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνο­νται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές, με την πρόθεση για αποταμίευσ­η να βελτιώνετα­ι ήπια.

Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σημείωσε υποχώρηση τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθη­κε στις -41,0 (από -34,7) μονάδες, ένα επίπεδο που είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο πριν από έναν χρόνο (-6,8 μονάδες).

Το ΙΟΒΕ αναφέρει πως «η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολο­γικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ιδίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιοριστι­κών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσε­ων και ευρύτερα, το διαφαινόμε­νο παγκοσμίως δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού θεωρείται πως αποτελούν τα βασικά αίτια αυτής της εξέλιξης στις προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν.

Τα αποτελέσμα­τα του Σεπτεμβρίο­υ αποτυπώνου­ν σε ένα βαθμό και την έντονη υποχώρηση στον τουριστικό τομέα καθ’ όλο το τρίτο τρίμηνο, με σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα τμήματος των νοικοκυριώ­ν και για τη φθινοπωριν­ή - χειμερινή περίοδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece