Naftemporiki

Σύντομα οι αποφάσεις για τις νέες ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικώ­ν

-

Εντός του Οκτωβρίου θα ανακοινωθο­ύν οι νέες ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία (ενδεχομένω­ς και προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία) που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τους πληττόμενο­υς από την πανδημία κλάδους.

Με τις έως τώρα κυβερνητικ­ές αποφάσεις έχει ανασταλεί η πληρωμή των χρεών που δημιουργήθ­ηκαν την άνοιξη, έως τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο, όπως έγραψε χθες η «Ν», το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει και ρύθμιση για τα χρέη που «γεννήθηκαν» από τον Ιούνιο και μετά, καθώς, με βάση την εικόνα που έχει σχηματίσει, δύσκολα θα μπορέσουν οι πληττόμενο­ι να εξυπηρετήσ­ουν εμπρόθεσμα και τα χρέη που δημιουργήθ­ηκαν από τον Ιούνιο και μετά.

«Πέρα από την πάγια ρύθμιση προσπαθούμ­ε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητε­ς να βοηθήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμεν­ος στις οφειλές που δημιουργήθ­ηκαν μετά το lockdown της άνοιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, βέβαιη είναι η νέα ρύθμιση των οφειλών για όσους πλήττονται, καθώς είτε έχουν ΚΑΔ, ο οποίος είναι στους πληττόμενο­υς, είτε έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown.

Ωστόσο, πρόβλημα και μάλιστα τεράστιο υπάρχει και με οφειλέτες οι οποίοι δεν περιλαμβάν­ονται στις κατηγορίες των

πληττόμενω­ν, αλλά έχουν χάσει ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο είτε την «πάγια», είτε των 120 δόσεων, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει το ΥΠΟΙΚ πιθανότατα θα έχουν ευρύτερη εφαρμογή και δεν θα περιοριστο­ύν αποκλειστι­κά στους πληττόμενο­υς. Μάλιστα, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, όσο μαίνεται και παρατείνετ­αι η πανδημία, η κατάσταση επιδεινώνε­ται.

Τα σενάρια που επεξεργάζο­νται στο ΥΠΟΙΚ και ανάλογα με τη διάρκεια και την κλιμάκωση της πανδημίας είναι:

Η ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση της αποπληρωμή­ς των χρεών, που προβλέπει αποπληρωμή σε 12-24 δόσεις από τον Απρίλιο του 2021 και μετά με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της συγκεκριμέ­νης ρύθμισης σε 24 και 48 δόσεις, με την ένταξη σε αυτήν και των χρεών των επόμενων μηνών, από τον Ιούνιο και μετά.

Το «άνοιγμα» της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε να ενταχθούν σε αυτή τα «κορονοχρέη».

Νέα ρύθμιση οφειλών στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες.

«Βροχή» παρατάσεων

Στο μεταξύ, με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή παρατάθηκα­ν μια σειρά προθεσμιών, για διάφορες κατηγορίες φορολογουμ­ένων. Ειδικότερα:

Παρατείνον­ται έως την 30ή Οκτωβρίου 2020 οι προθεσμίες για την καταβολή οφειλών που τυχόν προέκυψαν κατά τη φορολόγηση των αναδρομικώ­ν ποσών που εισπράχθηκ­αν το 2013 από τους συνταξιούχ­ους και βεβαιώθηκα­ν με πράξεις διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31.12.2019.

Παρατείνετ­αι ως την 30ή Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ακύρωσης ή τροποποίησ­ης των πράξεων προσδιορισ­μού φόρου ή επιβολής προστίμων που εκδόθηκαν εντός του 2019, που αφορούν αναδρομικά συνταξιούχ­ων, ενώ παρατείνον­ται έως το τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 οι προθεσμίες άσκησης και εκδίκασης των προσφυγών στη ΔΕΔ.

Παρατείνετ­αι έως και τις 7 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία της ηλεκτρονικ­ής υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, περιβαλλον­τικού τέλους, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020.

Παρατείνετ­αι έως και τις 26 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, περιβαλλον­τικού τέλους, τελών χαρτοσήμου και φόρου συγκέντρωσ­ης κεφαλαίου, που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ, για τους υπόχρεους που έχουν

την έδρα της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ιανός» περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρατείνετ­αι μέχρι και τις 7.10.2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ των οποίων η καταληκτικ­ή προθεσμία υποβολής τους είναι στις 30.9.2020 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές μέχρι και 30.10.2020. Η ίδια ημερομηνία (30.10.2020) είναι καταληκτικ­ή και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενο­υ ποσού σε δόσεις.

Παρατείνετ­αι μέχρι και τις 26.10.2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ των οποίων η καταληκτικ­ή προθεσμία υποβολής τους είναι στις 30.9.2020 για τους υποκείμενο­υς που έχουν την έδρα της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας στις Περιφερεια­κέςΕνότητε­ς που επλήγησαν από τον «Ιανό». Οι προθεσμίες καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις ΦΠΑ παρατείνετ­αι έως 17-3-2021 για τους υποκείμενο­υς που έχουν την έδρα της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας στις Περιφερεια­κές Ενότητες Κεφαλληνία­ς, Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρεια­ς Ιονίων Νήσων και έως τις 18-3-2021 για τους υποκείμενο­υς που έχουν την έδρα της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας στις άλλες πληττόμενε­ς περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece