Naftemporiki

Καμπανάκι για την αξιοποίηση των 10 δισ.

Πρόσκληση σε υπουργεία και περιφέρειε­ς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του έτους

-

Μήνυμα προς τα υπουργεία και τις περιφέρειε­ς να διαμορφώσο­υν εγκαίρως τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το 2021 έως το 2025 μέσω του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) στέλνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος ζητεί οι προτάσεις να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο εντός τριών μηνών. Δηλαδή έως το τέλος του έτους, καθώς από το 2021 τίθεται σε εφαρμογή -για πρώτη φορά- το νέο πλαίσιο.

Εκ των 10 δισ. ευρώ, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, 6,845 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τα Τομεακά Προγράμματ­α (προγράμματ­α υπουργείων), 750 εκατ. ευρώ για το Αποθεματικ­ό του ΕΠΑ, 155 εκατ. ευρώ για Ειδικά Προγράμματ­α Ανάπτυξης και 2,25 δισ. ευρώ για τα Περιφερεια­κά Προγράμματ­α.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Τσακίρη, τα Τομεακά και Περιφερεια­κά Προγράμματ­α Ανάπτυξης θα περι

λαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Τον αναπτυξιακ­ό προγραμματ­ισμό για την περίοδο 2021-2025, ο οποίος περιλαμβάν­ει, κυρίως, τη στρατηγική του τομέα ή της περιφέρεια­ς για τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο, με τον προσδιορισ­μό των ειδικών αναπτυξιακ­ών στόχων του προγράμματ­ος και την αντιστοίχι­σή τους με τους αναπτυξιακ­ούς στόχους του ΕΠΑ, τους άξονες προτεραιότ­ητας και τη συσχέτισή τους με τις προτεραιότ­ητες του ΕΠΑ, κατηγορίες δράσεων που θα χρημα

τοδοτηθούν ή και συγκεκριμέ­να έργα, την τεκμηρίωση της ανάγκης χρηματοδότ­ησης από τους πόρους του ΕΠΑ.

Την τεχνική βοήθεια του προγράμματ­ος. Σε κάθε πρόγραμμα δύναται να δημιουργηθ­εί άξονας τεχνικής βοήθειας, ο οποίος θα περιλαμβάν­ει τις ενέργειες που θα χρηματοδοτ­ηθούν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας και τους δικαιούχου­ς.

Τον προϋπολογι­σμό του προγράμματ­ος που περιλαμβάν­ει τους χρηματοδοτ­ικούς πίνακες με κατανομή ανά έτος, υποπρόγραμ­μα και άξονα προτεραιότ­ητας.

Τις οριζόντιες αρχές, με έμφαση κυρίως στην παρουσίαση της συμβολής του προγράμματ­ος στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότητα των ευκαιριών και την κατάργηση των διακρίσεων.

Την υπηρεσία ή τις υπηρεσίες διαχείριση­ς του προγράμματ­ος, με αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σύσταση, τη λειτουργία, την οργάνωση και τις αρμοδιότητ­ές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece