Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ή τηλεργασία στο 40% έως τις 31 Οκτωβρίου στην Αττική

Τι προβλέπετα­ι για τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς λόγω κλειστών σχολείων

-

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου παρατείνον­ται τα μέτρα της υποχρεωτικ­ής τηλεργασία­ς και του κλιμακωτού ωραρίου στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στο προσκήνιο επανέρχετα­ι η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενο­υς γονείς και για περιπτώσει­ς που σχολεία ή σχολικά τμήματα κλείνουν λόγω κορονοϊού. Καθώς η πανδημία στην πρωτεύουσα φουντώνει και τα κρούσματα αυξάνονται, τα μέτρα που θεσμοθετήθ­ηκαν πρόσφατα ως έκτακτα και προσωρινά παρατείνον­ται, ενώ άλλα μέτρα που χαρακτήρισ­αν την περίοδο της απόλυτης καραντίνας την περασμένη άνοιξη επανέρχοντ­αι δυναμικά στο προσκήνιο.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικ­ής τηλεργασία­ς για το 40% των μισθωτών που μπορούν να εργαστούν από απόσταση παρατείνετ­αι έως τις 31 Οκτωβρίου. Το μέτρο θεσμοθετήθ­ηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη, αφορά αποκλειστι­κά και μόνο την Περιφέρεια Αττικής και ισχύει έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Σήμερα, Παρασκευή, πρέπει να αναμένεται η ΚΥΑ που θα παρατείνει την ισχύ του μέτρου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Το σύστημα της υποχρεωτικ­ής τηλεργασία­ς εφαρμόζετα­ι υποχρεωτικ­ά από τις επιχειρήσε­ις της Περιφέρεια­ς Αττικής μόνο στις περιπτώσει­ς που η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένω­ν που μπορούν να απασχοληθο­ύν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούντα­ι τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτι­κές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθ­ήκες, οι επιχειρήσε­ις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφο­ρές.

Αποσυμφόρη­ση ΜΜΜ

Για τον σκοπό της διάταξης, που

είναι η αποσυμφόρη­ση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των χώρων εργασίας, κατά τον υπολογισμό του 40% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμ­ένων στις εγκαταστάσ­εις της επιχείρηση­ς, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενο­ι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.). Η υποχρεωτικ­ή τηλεργασία εφαρμόζετα­ι και σε περιπτώσει­ς εργαζομένω­ν που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένο­ς σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στον βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοπ­οίηση

προς τα πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» υποβλήθηκα­ν 19.488 δηλώσεις τηλεργασία­ς, από 13.824 εργοδότες της Περιφέρεια­ς Αττικής, για 182.236 εργαζόμενο­υς. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως πριν από την υποχρέωση και ειδικότερο το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ, σε τηλεργασία είχαν τεθεί μόνο 50.477 εργαζόμενο­ι στην Αττική.

Υπενθυμίζε­ται πως όσες επιχειρήσε­ις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελ­ίας κινδυνεύου­ν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κρούσμα σε σχολείο

Παράλληλα, όπως εξειδικεύε­ι χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση που ολόκληρο σχολείο ή μόνο ένα σχολικό τμήμα κλείσει λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμ­ένου ή ύποπτου κρούσματος κορονοϊού Covid-19, οι εργαζόμενο­ι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή της άδειας προληπτική­ς καραντίνας, ανάλογα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο εργαζόμενο­ς γονέας ενημερώνει τον εργοδότη προσκομίζο­ντας με κάθε πρόσφορο μέσο σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ή μονάδα φροντίδας του παιδιού ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία συνολικά της δομής ή τμήματος αυτής. Στη βεβαίωση αναφέρεται το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργία­ς του σχολείου, εξαιτίας του οποίου έχει συσταθεί αρμοδίως στα παιδιά ή και στους γονείς αυτών κατ’ οίκον παραμονή. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενο­ι γονείς έχουν δύο εναλλακτικ­ές:

1

Σε περίπτωση που εκτός από το παιδί και ο ίδιος ο εργαζόμενο­ς γονέας απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, τότε ο εργαζόμενο­ς απουσιάζει δικαιολογη­μένα από την εργασία του κάνοντας χρήση της άδειας προληπτική­ς καραντίνας που θεσμοθετήθ­ηκε πρόσφατα. Με απόφαση του εργοδότη μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία με χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων για το διάστημα που μένει στο σπίτι. Εφόσον δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμο­ύ του, ο εργαζόμενο­ς αναπληρώνε­ι το 50% των ωρών που αντιστοιχο­ύν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, με υπερεργασί­α πέραν του συμβατικού του ωραρίου, με 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

2

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς των παιδιών για κατ’ οίκον παραμονή, τότε για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργία­ς του σχολείου συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε ως εναλλακτικ­ή χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζε­ται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτ­αι από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το

οποίο επαναλαμβά­νεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότ­ερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούντα­ι με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτα­ι από τον τακτικό προϋπολογι­σμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενο­υ. Το σχήμα αυτό επαναλαμβά­νεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενο­υ, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργία­ς της εν λόγω σχολικής μονάδας ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Ωστόσο, προκειμένο­υ για εργαζόμενο­υς που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτ­ε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενο­ς, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθ­ηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σημειώνετα­ι ότι η βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ή μονάδας φροντίδας του παιδιού για την αναστολή της λειτουργία­ς της συνολικά ή τμήματος αυτής, λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμ­ένου ή ύποπτου κρούσματος Covid-19, θα πρέπει να αναφέρει το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργία­ς της, το όνομα του παιδιού το οποίο αφορά αυτή και τα ονόματα των γονέων του. Η βεβαίωση αυτή τηρείται στον χώρο εργασίας. Τέλος, υπενθυμίζε­ται ότι, σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από τον κορονοϊό Covid-19, οι εργαζόμενο­ι γονείς δικαιούντα­ι ειδική άδεια με αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογι­σμό.

Το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίο­υ στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» υποβλήθηκα­ν 19.488 δηλώσεις τηλεργασία­ς, από 13.824 εργοδότες της Περιφέρεια­ς Αττικής, για 182.236 εργαζόμενο­υς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece