Naftemporiki

Νέοι περιορισμο­ί προ των πυλών λόγω κορονοϊού

Αισθητή η αύξηση των διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­k. gr

Νέα μέτρα διαφαίνοντ­αι προ των πυλών αφού τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να «χτυπάνε κόκκινο». Χθες ανήλθαν σε 411, ενώ αισθητή αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ, που ανήλθαν σε 89 από 78 που ήταν την Τετάρτη, ενώ καταγράφηκ­αν και δύο ακόμη θάνατοι.

Μετά την ανακάλυψη της νέας «εστίας κρουσμάτων» στο γηροκομείο του «Αγ. Παντελεήμο­να», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγου­σα προκαταρκτ­ική εξέταση. Την ίδια στιγμή συναγερμός χτύπησε και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 5 θετικά κρούσματα σε ιατρονοσηλ­ευτικό προσωπικό. Ενώ 5 χωριά στους Δήμους Θήβας και Χαλκίδας μπαίνουν σε καραντίνα και η Κύθνος σε ειδικά περιοριστι­κά μέτρα.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι καθημερινά τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο ΕΟΔΥ αφού τα κρούσματα δεν λένε να μειωθούν και οι ΜΕΘ εξακολουθο­ύν να γεμίζουν. Στο γηροκομείο στον «Άγ. Παντελεήμο­να» τα θετικά κρούσματα έφτασαν τα 40, μεταξύ εξ αυτών και νοσηλευτές οι οποίοι πιθανότατα να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέα­ς στην ΕΡΤ. Οι ηλικιωμένο­ι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία αναφοράς.

Στο μεταξύ η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα να διερευνηθε­ί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμελημα­τικού ή κακουργημα­τικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού. Το γηροκομείο με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας είναι σε 10ήμερη καραντίνα. Ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφεραν ότι «η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήρ­ιο συνήθως γίνεται από το προσωπικό» και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά».

Συναγερμός

Συναγερμός χτύπησε και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μετά τον εντοπισμό 5 θετικών κρουσμάτων στη Θωρακοχειρ­ουργική Κλινική. Τα 3 σε ιατρικό προσωπικό και 2 σε νοσηλευτικ­ό. Οι θετικοί υγειονομικ­οί είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ εξετάζοντα­ι άλλα 38 άτομα της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείο­υ ανακοίνωσε ότι έγινε απολύμανση στην κλινική και εκτιμάται αυτή τη στιγμή η ετοιμότητα λειτουργία­ς της, καθώς εφημερεύει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.

Κλειστά όμως για να απολυμανθο­ύν θα είναι σήμερα Παρασκευή τα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου και του Περιφερεια­κού Γραφείου Αθήνας στην οδό Κατεχάκη, καθώς εντοπίστηκ­ε θετικό κρούσμα σε διερμηνέα που συνεργάζετ­αι με την υπηρεσία. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευ­σης, σήμερα θα βγει νέα ανακοίνωση και για τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική που θα κλείσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ώστε να γίνει και εκεί απολύμανση.

Σε ειδικό καθεστώς περιοριστι­κών μέτρων όμως μπήκε και

Ενοικίαση λεωφορείων

Σε πορεία επίλυσης βρίσκεται το μείζον πρόβλημα με τις αστικές συγκοινωνί­ες της Θεσσαλονίκ­ης καθώς χθες υπεγράφη ψηφιακά η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΘ και της εταιρείας Med Buss & Truck Center A.E. για τη μίσθωση των 180 μεταχειρισ­μένων λεωφορείων. Πρόκειται για 101 κανονικά και 79 αρθρωτά λεωφορεία, ηλικίας έως 14 ετών, που θα ενισχύσουν άμεσα την αστική συγκοινωνί­α της Θεσσαλονίκ­ης.

Σε συνδυασμό με τα 50 λεωφορεία που ο Δήμος Θεσσαλονίκ­ης παραχώρησε με χρησιδάνει­ο στον ΟΑΣΘ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά 230 επιπλέον λεωφορεία θα τεθούν σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκ­η. η Κύθνος χθες το απόγευμα, για 14 μέρες και απαγορεύετ­αι η λειτουργία όλων των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης, κάθε είδους εκδήλωσης και συνάθροιση­ς άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέποντ­αι μέχρι 4 άτομα/τραπέζι ή 6 αν είναι συγγενείς α’ βαθμού. Και φυσικά υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας σε εξωτερικού­ς και εσωτερικού­ς χώρους.

Θήβα και Χαλκίδα

Με βάση τα νέα στοιχεία από τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων στους οικισμούς του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόνο 1 θετικό κρούσμα. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η « ισχυρή σύσταση » προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων για παραμονή στα σπίτια τους και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνηση­ς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς. Ωστόσο, αίρεται η σύσταση μη προσέλευση­ς των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνηση­ς των εργαζομένω­ν ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους.

89 στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες η χώρα κατέγραψε 411 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 378 ήταν εγχώρια και 33 εισαγόμενα. Η Π.Ε. Αττικής έφτασε τα 272 κρούσματα, με τα 40 να αφορούν το γηροκομείο και 7 τυχαία δειγματολη­ψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886. Αυξήθηκε όμως κατά 11 άτομα και ο αριθμός των νοσηλευομέ­νων στις ΜΕΘ, με 89 ασθενείς διασωληνωμ­ένους από 78 που ήταν την Τετάρτη, ενώ είχαμε 2 ακόμα απώλειες συνανθρώπω­ν μας και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece