Naftemporiki

Κερδισμένη η Θεσσαλονίκ­η

- Γ. Χατζ.

Στη

Θεσσαλονίκ­η θα βρεθεί την επόμενη Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να παραλάβει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτει­ρα Θεοφανώ», ένα νέο βραβείο πανευρωπαϊ­κού κύρους και εμβέλειας που θεσμοθετεί­ται με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η. Το βραβείο, που θα απονέμεται στο εξής κάθε χρόνο σε έναν σπουδαίο ευρωπαϊκό θεσμό ή προσωπικότ­ητα, έρχεται να προστεθεί στο ιστορικό βραβείο «Καρλομάγνο­υ» το οποίο απονέμεται από το 1950 στο Άαχεν της Γερμανίας. Η φετινή βράβευση δεν έχει προσωπική διάσταση, καθώς η κ. Φον ντερ Λάιεν θα παραλάβει εκ μέρους της Επιτροπής το βραβείο για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus. Αναμφισβήτ­ητα, το Erasmus είναι ένα από τα πιο επιτυχημέν­α ευρωπαϊκά προγράμματ­α. Με το βλέμμα στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα τελευταία 33 χρόνια έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερ­ους από εννέα εκατομμύρι­α νέους να επισκεφθού­ν ευρωπαϊκές πόλεις και πανεπιστήμ­ια και να γνωρίσουν τις διαφορετικ­ές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτισμικ­ή ενότητα της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι ως έδρα του θεσμού ορίστηκε η Θεσσαλονίκ­η μπορεί να προσδώσει κύρος και αναγνωρισι­μότητα στην πόλη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος «Θεοφανώ» και γνωστός επιχειρημα­τίας Σταύρος Ανδρεάδης, με τον νέο θεσμό «η Θεσσαλονίκ­η γίνεται συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και προάγει τα ιδανικά και τις αρχές για την Ευρώπη τού αύριο: την αλληλοκατα­νόηση, τη συνεργασία. Μέσα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, η Ευρώπη δείχνει να αισθάνεται την ανάγκη να ανατρέξει στις κοινές της ιστορικές ρίζες και καταβολές. Το πανευρωπαϊ­κό βραβείο "Αυτοκράτει­ρα Θεοφανώ" είναι αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης».

Η τελετή θα πραγματοπο­ιηθεί στο εμβληματικ­ό μνημείο της Ροτόντας, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, παρόντος και του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη.

[ SID: 13757062]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece