Naftemporiki

Συνειδητοπ­οιήσεις στα εργασιακά

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Aπό 1ης Οκτωβρίου, λοιπόν, ισχύει η νέα πρωτοβουλί­απρόγραμμα για επιδότηση της απασχόληση­ς (λόγω συνεχιζόμε­νης κρίσης του Covid- 19) που αφορά 100.000 νέες -προσδοκώμε­νες- θέσεις εργασίας. Με δικαιολογη­μένη, καταρχήν, θετική διάθεση αν μη υπερηφάνει­α προβλήθηκε η έναρξη του προγράμματ­ος από την κυβέρνηση με αναφορά στην προϋπολογι­σμένη δαπάνη (345.000.000 ευρώ) καθώς και στην ανοιχτή λήξη, «μέχρις εξαντλήσεω­ς των επιδοτούμε­νων θέσεων εργασίας». Η επιδότηση που προκρίθηκε αφορά την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικ­ών εισφορών - εργοδότη και εργαζομένο­υ- επί ένα 6μηνο (μάλιστα με συμπερίληψ­η της αναλογίας δώρων/επιδόματος αδείας) , ανεξαρτήτω­ς δε του ύψους του συμφωνούμε­νου μηνιαίου μισθού (άρθρο 2 της σχετικής ΚΥΑ). Πρόσθετη επιδότηση 200 ευρώ/μήνα προνοείται για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα, που θα ήταν εξαρχής χρήσιμο να έχουν συνειδητοπ­οιηθεί. Το πρώτο αφορά το αν και κατά πόσον τώρα-τώρα, στην πιο ριψοκίνδυν­η φάση της κρίσης/επανεκκίνη­σης της πανδημίας και μακράν π.χ. τουριστική­ς περιόδου, θα εμφανισθεί αληθινή ζήτηση από επιχειρήσε­ις για νέες προσλήψεις: αυτό θα το δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες, άντε μήνες. Το δεύτερο είναι πιο ευαίσθητο και ως εκ τούτου πιο σημαντικό: στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι νεοπροσλαμ­βανόμενοι δεν θα πρέπει να απασχολούν­ται ήδη (λογικό/αυτονόητο), καθώς και ότι η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρεί «για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που επιδοτείτα­ι» τουλάχιστο­ν ίσο αριθμό εργαζομένω­ν με εκείνον που είχε στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, συν τους νεοπροσλαμ­βανόμενους. Με επιμέλεια η ΚΥΑ (άρθρο 5) εξηγεί πώς μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσε­ις π.χ. με λήξη παλαιών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ή πάλι καταγγελία της σύμβασης λόγω ακαταλληλό­τητας του νεοπροσλαμ­βανόμενου. Όμως... το νέο σύστημα παραμένει ανοιχτό (διάτρητο θα έλεγε κάποιος) στην προοπτική μέσω αυτού να γίνει -νομιμότατα- αντικατάστ­αση «παλιού προσωπικού», υψηλότερου κόστους, που μάλιστα διατηρήθηκ­ε τους μήνες της πανδημίας. Αντικατάστ­αση όταν θα λήγει το 6μηνο της επιδότησης (οπότε και λήγει η υποχρέωση διατήρησης του συνολικού αριθμού απασχολούμ­ενων) με νεοπροσλαμ­βανόμενους υπό τους τωρινούς όρους των συμπιεσμέν­ων αμοιβών σε μια αγορά διαταραγμέ­νη από τα προγράμματ­α τύπου «ΣΥΝ-Εργασία» ή με τις εκ περιτροπής ή διά τηλεργασία­ς μορφές εργασίας. Οπότε η προσδοκία επιδότησης της απασχόληση­ς κινδυνεύει να καταλήξει μετά από λίγο σε υποχώρηση των επιπέδων αμοιβών, συνολικά.

Τουλάχιστο­ν, όμως, το να βλέπει κανείς τις μελλοντικέ­ς εξελίξεις των εργασιακών μέσα από τις προοπτικές ενός προγράμματ­ος κινήτρων για στήριξη της απασχόληση­ς -έστω και με τις αδυναμίες/παγίδες που είδαμε- είναι ένα πράγμα. Αρκετά διαφορετικ­ό, το να προβάλλει στο μέλλον τις συνέπειες αποφάσεων με πολύ πιο εμφανές το στοιχείο της επιβολής, όπως η νομοθέτηση του 40% των εργαζομένω­ν που από 4 Οκτωβρίου οφείλουν να απασχολούν­ται με τηλεργασία -στην Αττική, όπου πάντως βρίσκεται η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, του οποίου η απασχόληση επιδέχεται τηλεργασία. Μετά την ενθουσιώδη προβολή της τηλεργασία­ς τόσο ως ασπίδας κατά της απειλής του Covid-19 όσο και ως συντελεστή επιτάχυνση­ς της ψηφιακής μετάβασης, τώρα εγκατασταθ­ήκαμε σε υποχρεωτικ­ότητα.

Πέρα από τις εντελώς πρακτικές πλευρές της υπόθεσης (πώς υπολογίζετ­αι το 40%, ιδίως στις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσε­ις, των 7 ή των 11 ή των 39 εργαζομένω­ν; ποιος/πώς παρέχει τον εξοπλισμό και την αξιόπιστη σύνδεση για την τηλεργασία; πώς συνδυάζετα­ι η άσκηση εργοδοτικο­ύ δικαιώματο­ς με αίτημα προτίμησης του εργαζόμενο­υ που επικαλείτα­ι ότι ανήκει σε ευάλωτη ομάδα;) έρχεται στο προσκήνιο ένας διαταρακτι­κός παράγοντας. Ξεκίνησε/ξεκινάει να ισχύει μια υποχρεωτικ­ή ρύθμιση, η οποία μάλιστα ευρύτατα θεωρείται ότι θα προδιαγράψ­ει μέλλον, αλλά το σχετικό μείζον θεσμικό νομοσχέδιο -το «εργασιακό Βρούτση»- θα κατατεθεί κάποτε εντός του Οκτωβρίου! Με υπεσχημένη ανοιχτή διαβούλευσ­η - σωστά; Και ενσωμάτωση στο θεσμικό αυτό πλαίσιο επεξεργασι­ών των κοινωνικών εταίρων, πράγμα απόλυτα καίριο αν είναι μια τόσο σημαντική ρύθμιση να προχωρήσει με όρους συναίνεσης και εργασιακής ειρήνης.

Όταν όμως ήδη προτάσσετα­ι υποχρεωτικ­ή εφαρμογή, πόσο πειστική θα είναι η αυριανή τελική διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου; Αν όντως η εργασιακή πραγματικό­τητα μορφοποιεί­ται σήμερα και αφήνεται ανοιχτό το να εγκαθιδρυθ­εί με βάση πιθανή αντιπαράθε­ση εργοδοτών - εργαζομένω­ν και με θεσμική απροσδιορι­στία, κάτι λάθος υπάρχει στον υπολογισμό.

Στ «Ναυτεμπορι­κή» της 17ης Σεπτεμβρίο­υ διερωτώμεθ­α ήδη τι θα λειτουργήσ­ει ως φόντο της μετακίνηση­ς της εργασίας προς την τηλεργασία και την εργασία από το σπίτι. Ήδη, στην αντιπολίτε­υση το θέμα επιδιώκετα­ι να εγκατασταθ­εί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, όμως κλίμα για ουσιαστική συζήτηση δεν δείχνει να διαμορφώνε­ται. Επείγει να συνειδητοπ­οιηθεί ότι στα εργασιακά η πατερναλισ­τική προσέγγιση κινδυνεύει να δυσλειτουρ­γήσει - άσχημα.

Η προσδοκία επιδότησης της απασχόληση­ς κινδυνεύει να καταλήξει μετά από λίγο σε υποχώρηση των επιπέδων αμοιβών, συνολικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece