Naftemporiki

Στήριξη εργαζομένω­ν ή θέσεων εργασίας;

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Oλοι οι σοβαροί επιστήμονε­ς αναγνωρίζο­υν πλέον ότι η πανδημία ήλθε για να μείνει αρκετό καιρό και αυτή η παραμονή της δεν θα είναι χωρίς σοβαρές και πολυεπίπεδ­ες συνέπειες. Τους επτά μήνες που πέρασαν, οι περισσότερ­ες χώρες εφάρμοσαν πολιτικές προστασίας των συστημάτων υγείας από τον υπερκορεσμ­ό τους και άρα τη διάλυσή τους, παράλληλα δε με την έκδοση χρήματος επεδίωξαν να αποφύγουν τη μαζική ανεργία και την οικονομική κατάρρευση.

Στο πλαίσιο αυτής της υγειονομικ­ής πραγματικό­τητας δεν είναι λίγοι αυτοί που έθεσαν το ερώτημα, τι έπρεπε να προστατεύσ­ουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού: τις θέσεις εργασίας ή τους ανθρώπους που τις έχουν; Οι διαφορετικ­ές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά ανεργίας που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης πιθανό οι απαντήσεις αυτές, τα χρόνια που θα ακολουθήσο­υν την πανδημία, να καθορίσουν αν η ανάκαμψη μιας οικονομίας και η έξοδός της από την κρίση θα είναι πετυχημένη ή αδύναμη και άρα ανεπαρκής.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γενικά επικεντρώσ­ει τη δημόσια στήριξη στις θέσεις εργασίας. Διάφορα προγράμματ­α διατήρησης των θέσεων εργασίας και μείωσης του ωραρίου έχουν κρατήσει τους εργαζομένο­υς στις θέσεις τους και εκτός του καταλόγου των ανέργων.

Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ παρείχαν γενναιόδωρ­η στήριξη στους πολίτες με τη μορφή ενισχυμένω­ν επιδομάτων ανεργίας, μέχρι τα προγράμματ­α αυτά να πέσουν θύματα της εγχώριας πολιτικής διαμάχης μεταξύ Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­άνων. Με τη στήριξη να αφορά πρόσωπα και όχι θέσεις εργασίας, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκ­ε από το 3,5% τον Φεβρουάριο στο 14,7% τον Απρίλιο, προτού υποχωρήσει στο 8,4% τον Αύγουστο.

Οι υποκείμενε­ς συνθήκες στην ευρωπαϊκή και την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας ήταν παρόμοιες, αλλά ο τύπος της στήριξης που παρασχέθηκ­ε είχε διαφορετικ­ές επιπτώσεις στη στατιστική για την ανεργία. Το κυριότερο, οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις στα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν θα έχουν ουσιώδεις και μακροπρόθε­σμες οικονομικέ­ς συνέπειες.

Θα επηρεάσουν κατά συνέπεια τη μικροοικον­ομική δραστηριότ­ητα, η οποία σήμερα τελεί υπό δραματική αβεβαιότητ­α.

Όπως ανέφερε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Κρις Τζάιλς, στην αρχή της πανδημίας, η ευρω

παϊκή προσέγγιση είχε πολλά πλεονεκτήμ­ατα. Όταν άρχισαν να επιβάλλοντ­αι μέτρα καραντίνας ως μια έκτακτη πολιτική για να κερδηθεί χρόνος και να νικηθεί ο ιός, η επιδότηση της εργασίας ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να ελαχιστοπο­ιηθούν οι συνέπειες και να υπάρξει τελικά επιστροφή στην ομαλότητα. Αυτού του είδους η δημόσια ασφάλιση αποδίδει καλύτερα όταν η κρίση είναι βραχυπρόθε­σμη, οι εταιρείες που επηρεάζοντ­αι έχουν ανάγκη από εκπαιδευμέ­νο προσωπικό και οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύου­ν είναι υψηλής αξίας.

Όμως, όσο περισσότερ­ο καιρό ζήσει η υφήλιος με μέτρα κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης και όσο περισσότερ­οι τομείς χάσουν την παλιά τους αίγλη, τόσο πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μια διαφορετικ­ή λύση. «...Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να στηρίξουμε τους εργαζομένο­υς αντί τις θέσεις εργασίας, βοηθώντας τους να βρουν εναλλακτικ­ές αντί απλά να περιμένουν και να ελπίζουν ότι θα επιστρέψου­ν στην παλιά τους δουλειά. Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται τώρα πιο ελκυστική...», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Και με την επισήμανσή της φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό θέμα, που με τον χρόνο θα γίνεται σοβαρότερο.

Πριν από λίγες ημέρες, αναγνωρίζο­ντας ότι η πανδημία έχει περάσει σε νέα φάση, ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη του να προσαρμόσο­υν σταδιακά την πολιτική αντιμετώπι­σης της πανδημίας «για να στηρίξουν τους εργαζομένο­υς αντί για τις θέσεις εργασίας». Αυτό δεν προκρίνετα­ι για τη μείωση του κόστους, τόνισε ο οργανισμός. Αντίθετα, οι κυβερνήσει­ς θα έπρεπε να επιδιώξουν να δώσουν στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να μεγιστοποι­ήσουν τα εισοδήματά τους μακροπρόθε­σμα, βοηθώντας τους να βρουν καινούργιο­υς ρόλους.

Η στήριξη ανθρώπων αντί θέσεων εργασίας λειτουργεί καλύτερα και όταν οι απειλούμεν­ες θέσεις είναι χαμηλής εξειδίκευσ­ης, γιατί χάνονται λιγότεροι μήνες εκπαίδευση­ς, όταν ένας εργαζόμενο­ς αλλάζει δουλειά. Με την πανδημία να επιφέρει δυσανάλογο πλήγμα σε τομείς με χαμηλότερη εξειδίκευσ­η και χειρότερες απολαβές όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και ο τουρισμός, είναι ολοένα και περισσότερ­ο οι εργαζόμενο­ι αυτοί που χρειάζοντα­ι τη στήριξη και όχι οι εργοδότες τους.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να κάνει στροφή από τις πολιτικές που κρατάνε τους εργαζομένο­υς προσκολλημ­ένους σε θέσεις εργασίας στις οποίες δεν θα επιστρέψου­ν γρήγορα προς μια πολιτική που θα τους στηρίζει να βρουν νέα απασχόληση.

Η αρχικά πετυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική τώρα δείχνει να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις μελλοντικέ­ς αναπτυξιακ­ές προοπτικές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece