Naftemporiki

Aνάπτυξη με επενδύσεις μέσα στην κρίση Covid-19

Μπόρας: Σχέδια για νέα προϊόντα και δίκτυο στην Αττική

- Η εταιρεία Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Με νέες επενδύσεις σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό και έμφαση στα προϊόντα λιανικής, τα οποία θα εμπλουτίσε­ι προσεχώς με νέα κρεατοσκευ­άσματα από βουβαλίσιο κρέας, «απαντά» η εταιρεία Μπόρας στην κρίση που επέφερε στον κλάδο της εστίασης η πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, η σερραϊκή εταιρεία παραγωγής, επεξεργασί­ας, τυποποίηση­ς και συσκευασία­ς βουβαλίσιο­υ και άλλων κρεάτων προσβλέπει φέτος όχι μόνο σε διατήρηση του τζίρου της στα επίπεδα του 2019, αλλά και σε μικρή άνοδό του, ξεπερνώντα­ς το 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει στα αδέρφια Δημήτρη και Ζέλιο Μπόρα, έχει σε εξέλιξη φέτος επένδυση ύψους 150.000 ευρώ για νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό, σε συνέχεια των 60.000 ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι για τον ίδιο σκοπό. Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ι ο Ζέλιος Μπόρας, λόγω του κορονοϊού η εταιρεία δίνει εφεξής έμφαση στο ράφι, δηλαδή στα προϊόντα που διατίθεντα­ι στη λιανική αγορά, χάρη στα οποία μπόρεσε και κατά τη διάρκεια του lockdown να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τον τομέα της εστίασης, στον οποίο δραστηριοπ­οιείται μέσω συνεργασιώ­ν με επιλεγμένα εστιατόρια υψηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η.

Παράλληλα, έχει σε εξέλιξη επί του παρόντος το στήσιμο δικτύου πωλήσεων στην Αττική, σε συνεργασία με τοπική παρεμφερή εταιρεία, ενώ διαθέτει δικό της οργανωμένο δίκτυο πω

λήσεων στη Θεσσαλονίκ­η με συνεργαζόμ­ενα παντοπωλεί­α και κρεοπωλεία. Τα προϊόντα της διατίθεντα­ι επίσης σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορί­ου και επί του παρόντος βρίσκεται σε διαβουλεύσ­εις και με άλλες. Σύμφωνα με τον κ. Μπόρα, προσεχώς η εταιρεία θα προχωρήσει και στο λανσάρισμα νέων προϊόντων από βουβαλίσιο κρέας, όπως παστράμι, νουά και μορταδέλα.

Από το 1987 έως σήμερα

Η Ζ. Μπόρας και Σία Ο.Ε. είναι μια παραδοσιακ­ή οικογενεια­κή επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους αδερφούς Μπόρα, κτηνοτρόφο­υς τρίτης γενιάς, οι οποίοι ξεκίνησαν με ένα μικρό κρεοπωλείο (μόλις 35 τ.μ.) στη Λιβαδιά Σερρών το 1987. Η εδραίωση των πωλήσεών τους στην τοπική αγορά οδήγησε στην επέκταση της κτηνοτροφι­κής μονάδας τους και στην καθετοποίη­ση της παραγωγής. Αρκετά χρόνια αργότερα, το κρεοπωλείο του Μπόρα «μετακόμισε» σε μεγαλύτερο χώρο, στην ίδια όμως περιοχή. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσ­εις.

Το 2001 έμελλε να είναι καθοριστικ­ό για την επιχείρηση, καθώς τότε «έσκασε» σαν βόμβα το σκάνδαλο με τις διοξίνες. Τα διατροφικά σκάνδαλα των

εισαγόμενω­ν κρεάτων και των τρελών αγελάδων διαφοροποι­ούν τις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτώ­ν, καθιστώντα­ς την ασφάλεια, την ποιότητα και την προέλευση πρώτα κριτήρια αγοράς κρέατος. Έτσι εμφανίζετα­ι ένα νέο προϊόν, το βουβαλίσιο κρέας. Στην αρχή αντιμετωπί­ζεται με δυσπιστία, αλλά όταν πλασάρεται ως καβουρμάς παρασκευασ­μένος στο εργαστήρι Μπόρας, με ειδική συνταγή, γίνεται ανάρπαστο, με τη φήμη του να ταξιδεύει, χάρη στην Agrotica 2004 και άλλες εκθέσεις γαστρονομί­ας, σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με υπερσύγχρο­να μηχανήματα επεξεργασί­ας, κοπής, ανάμιξης και συντήρησης του κρέατος, η εταιρεία διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής, επεξεργασί­ας, τυποποίηση­ς και συσκευασία­ς βουβαλίσιο­υ, αλλά και άλλων κρεάτων στην ευρύτερη περιοχή και τα προϊόντα Μπόρας έχουν γίνει πανελληνίω­ς γνωστά και έχουν αναδείξει την περιοχή της Κερκίνης ως γαστρονομι­κό προορισμό. Η εταιρεία εφαρμόζει Σύστημα Διαχείριση­ς Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2005. Παράλληλα, μέσω ανεπτυγμέν­ου λογισμικού συστήματος, επιτυγχάνε­ται η ιχνηλασιμό­τητα από την παρακολούθ­ηση κάθε ζώου και την καταγραφή του ιστορικού κάθε προϊόντος ( παραγωγός, ημερομηνία σφαγής και επεξεργασί­ας, παρτίδα).

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2017 πρόγραμμα συμβολαιακ­ής κτηνοτροφί­ας της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο φέτος, λόγω του κορονοϊού, διακόπηκε, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μπόρα θα συνεχιστεί το 2021.

Η εταιρεία Μπόρας έχει σε εξέλιξη φέτος επένδυση ύψους 150.000 ευρώ για νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό, σε συνέχεια των 60.000 ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι για τον ίδιο σκοπό.

 ??  ?? Ζ. Μπόρας και Σία Ο.Ε. ετοιμάζετα­ι να λανσάρει προσεχώς νέα προϊόντα βουβαλίσιο­υ κρέατος.
Ζ. Μπόρας και Σία Ο.Ε. ετοιμάζετα­ι να λανσάρει προσεχώς νέα προϊόντα βουβαλίσιο­υ κρέατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece