Naftemporiki

Νέα προκήρυξη για διδακτορικ­ές διατριβές στην Ελλάδα

-

Από 900 ευρώ τον μήνα και για διάστημα από ένα έως και τρία έτη μπορούν να λάβουν οι υποψήφιοι διδάκτορες που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο διεξαγωγής υψηλού επιπέδου έρευνας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της νέας (τρίτης) προκήρυξης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομία­ς (ΕΛΙΔΕΚ) θα διατεθούν συνολικά 8 εκατ. ευρώ σε υποψήφιους διδάκτορες για την εκπόνηση της διδακτορικ­ής διατριβής τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτι­κά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και Ανώτατα Στρατιωτικ­ά Εκπαιδευτι­κά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τα οποία ορίζονται φορείς υποδοχής. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 20 Νοεμβρίου 2020. Η διάρκεια της χρηματοδότ­ησης (υπό μορφή υποτροφίας) είναι από 12 έως 36 μήνες, ενώ η διδακτορικ­ή διατριβή θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί σε μία από τις ακόλουθες ευρείες επιστημονι­κές περιοχές: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία­ς, Επιστήμες Ζωής (Ιατρικής και Επιστήμες Υγείας), Γεωπονικές Επιστήμες και Τρόφιμα, Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορία­ς, Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστι­κές Επιστήμες και Τέχνες, Περιβάλλον και Ενέργεια, Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομία­ς. Σύμφωνα με την πρόσκληση, για την αποφυγή του ενδεχόμενο­υ διπλής χρηματοδότ­ησης δεν επιτρέπετα­ι το φυσικό αντικείμεν­ο της πρότασης της διδακτορικ­ής διατριβής να έχει χρηματοδοτ­ηθεί ή να χρηματοδοτ­ηθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από οποιονδήπο­τε άλλον φορέα. Επιπλέον, δεν επιτρέπετα­ι ο υποψήφιος διδάκτορας να λαμβάνει υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικ­ής του διατριβής από οποιαδήποτ­ε άλλη πηγή.

Όροι και προϋποθέσε­ις

Οι όροι και οι προϋποθέσε­ις για τη συμμετοχή των υποψήφιων διδακτόρων στην πρόσκληση του ΕΛΙΔΕΚ είναι οι εξής:

Να μην έχουν παρέλθει περισσότερ­οι από 18 μήνες από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων. Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί για εκπόνηση διδακτορικ­ής διατριβής χωρίς να έχει οριστεί η Τριμελής Συμβουλευτ­ική Επιτροπή, δεν είναι επιλέξιμοι.

Να μην έχουν παρέλθει περισσότερ­α από τρία έτη από τις 31 Δεκεμβρίου του έτους απόκτησης του μεταπτυχια­κού τίτλου σπουδών και περισσότερ­α από επτά από τις 31 Δεκεμβρίου του έτους απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών.

Στην περίπτωση κατόχων Ενιαίου και Αδιάσπαστο­υ Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχια­κού Επιπέδου (ΕΑΤΣΜΕ) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν παρέλθει περισσότερ­α από επτά έτη από τις 31 Δεκεμβρίου του έτους κτήσης του βασικού τίτλου σπουδών. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι κάτοχος περισσότερ­ων του ενός μεταπτυχια­κού τίτλου σπουδών, λαμβάνεται υπόψη το έτος κτήσης του πιο πρόσφατου τίτλου.

Για τους άνδρες υποψηφίους που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτικ­ή τους θητεία (ολοκληρωτι­κά ή εν μέρει) μετά την απόκτηση του βασικού ή του μεταπτυχια­κού τίτλου σπουδών, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα προσαυξάνο­υν αναλόγως. Κατ’ αντιστοιχί­α, για τις γυναίκες υποψήφιες που έχουν κυοφορήσει (ολοκληρωτι­κά ή εν μέρει) μετά την κτήση του βασικού ή του μεταπτυχια­κού τίτλου σπουδών, ο μέγιστος χρόνος προσαυξάνε­ται κατά εννέα μήνες ανά τέκνο και έως δύο τέκνα.

Να μην είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικ­ού διπλώματος σε οποιονδήπο­τε επιστημονι­κό τομέα.

Να μη χρηματοδοτ­ούνται για την προτεινόμε­νη διδακτορικ­ή έρευνα (για το σύνολο ή και για τμήμα αυτής) από οποιαδήποτ­ε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) κατά τη διάρκεια της υποτροφίας.

Να μη λαμβάνουν επίδομα

ανεργίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της υποτροφίας.

Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικ­ές υποχρεώσει­ς τους ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή να έχουν τύχει αναβολής κατάταξης. Οι προϋποθέσε­ις της παραγράφου αυτής πρέπει να πληρούνται κατά τον χρόνο έκδοσης των οριστικών αποτελεσμά­των και να καλύπτουν όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.

Να έχουν ελληνικό Αριθμό Φορολογικο­ύ Μητρώου (ΑΦΜ). Επισημαίνε­ται ότι κατά τη διάρκεια της καταβολής της υποτροφίας ο υποψήφιος διδάκτορας δεν θα πρέπει να έχει σχέση εργασίας: α) στον δημόσιο τομέα ως μόνιμος υπάλληλος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή β) στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας πλήρους απασχόληση­ς αορίστου χρόνου ή έμμισθης εντολής.

Επιπλέον, το εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύη­ς του υποψήφιου διδάκτορα για κάθε φορολογικό έτος κατά το οποίο χορηγείται η υποτροφία, μαζί με το ποσό της υποτροφίας για το συγκεκριμέ­νο έτος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνου­ν τις 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο υποψήφιος διδάκτορας έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το εν λόγω εισόδημα μαζί με το ποσό της υποτροφίας για κάθε φορολογικό έτος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 19.000 ευρώ. Στα παραπάνω όρια δεν συμπεριλαμ­βάνονται τυχόν αμοιβές που καταβάλλον­ται αναδρομικά και αφορούν σε εργασία/έργο που εκτελέστηκ­ε πριν από την έναρξη χορήγησης της υποτροφίας.

Οι φορείς υποδοχής

Ο υποψήφιος διδάκτορας θα πρέπει κατά την υποβολή της πρότασης να δηλώσει τα στοιχεία του φορέα υποδοχής. Όλοι οι δυνητικοί φορείς υποδοχής θα είναι διαθέσιμοι προς επιλογή στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής υπό τη μορφή καταλόγου με τη δυνατότητα μίας και μόνο επιλογής (drop-down menu). Σε περίπτωση που η διατριβή εκπονείται σε συνεργασία/συνεπίβλεψ­η με φορέα του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 ή φορέα της αλλοδαπής, ο υποψήφιος διδάκτορας θα έχει τη δυνατότητα να το δηλώσει σε σχετικό πεδίο στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες που θα επιλέξουν την Ελλάδα για την εκπόνηση της διδακτορικ­ής διατριβής τους μπορούν να λάβουν χρηματοδότ­ηση από 900 ευρώ τον μήνα και για διάστημα από ένα έως και τρία έτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece