Naftemporiki

Στο 48% η παραοικονο­μία των φροντιστηρ­ίων Δ.Ε.

Η πανδημία επιδείνωσε τα προβλήματα σύμφωνα με έρευνα της ICAP

-

Ηπανδημία επιδείνωσε χρόνια προβλήματα στον κλάδο φροντιστηρ­ίων Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, που μετρά πάνω από 2.500 επιχειρήσε­ις, με τη φετινή χρονιά να προβλέπετα­ι να κλείσει με μερική αύξηση των επισφαλειώ­ν, σύμφωνα με τη στοιχεία μελέτης της ICAP που πραγματοπο­ιήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών και δείχνει ότι οι δαπάνες στον κλάδο ξεπερνούν τα 407 εκατ. ευρώ.

Οι επαγγελματ­ίες του κλάδου αναφέρουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπί­σουν την παράνομη διδασκαλία, με το 92,2% να κρίνει ότι είναι «πολύ» και «πάρα πολύ» ση

μαντικό η πολιτεία να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε τέτοια φαινόμενα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φροντιστηρ­ίων το ποσοστό παραοικονο­μίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και ανέρχεται στο 48%, δηλαδή περίπου 52.000 μα

θητές παρακολουθ­ούν ιδιαίτερα μαθήματα μέσης εκπαίδευση­ς την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Για την επόμενη σχολική χρονιά (2020/21) προβλέπετα­ι πτώση 1,5% έως 2,5% στον αριθμό των μαθητών στα φροντιστήρ­ια μέσης εκπαίδευση­ς, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι έντονα αισθητές σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο.

Πρωτοβουλί­ες

Όσον αφορά τις πρωτοβουλί­ες που περιμένουν οι επιχειρημα­τίες της Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς να αναλάβει η πολιτεία προκειμένο­υ να αναπτυχθεί η αγορά, το 84,9% αναφέρει θέματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο σε πλατφόρμες ιδιαιτέρων μαθημάτων. Σημαντικό είναι και το ποσοστό που έλαβε η θέσπιση κουπονιού εκπαίδευση­ς (voucher) για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές (82%).

Σχετικά με το τι προτίθεντα­ι να κάνουν οι επιχειρημα­τίες των φροντιστηρ­ίων στο πλαίσιο της στρατηγική­ς τους, πιο δημοφιλής απάντηση με 59,1% του δείγματος είναι η επέκταση των δραστηριοτ­ήτων τους σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα Μαθήματα Ρομποτικής, η Παράδοση πανεπιστημ­ιακών μαθημάτων, η Παράδοση μαθημάτων Δημοτικού κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece