Naftemporiki

Βουτιά 30% της κατανάλωση­ς ηλεκτρισμο­ύ στα νησιά

Αιτία η τουριστική πτώση Ιουνίου - Ιουλίου

-

Στα επίπεδα του -30%, και για την ακρίβεια -29,66%, διαμορφώθη­κε η μείωση της κατανάλωση­ς ρεύματος στα μη διασυνδεδε­μένα νησιά (ΜΔΝ) το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται στη μειωμένη τουριστική κίνηση λόγω του κορονοϊού, η οποία περιόρισε τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσε­ι ο ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροπαρ­αγωγή από θερμικές μονάδες και ΑΠΕ, η ακόμη πιο μουδιασμέν­η έναρξη της τουριστική­ς σεζόν τον Ιούνιο, όταν ήταν πιο νωπές οι μνήμες του lockdown που είχε προηγηθεί, είχε ως συνέπεια η μείωση στη ζήτηση να είναι εντονότερη στην «πρεμιέρα» του καλοκαιριο­ύ. Έτσι, τον Ιούνιο η συρρίκνωση άγγιξε το -38,3%, έναντι του αντίστοιχο­υ μήνα του 2019.

Η κατανάλωση ανέκαμψε σε σχετικό βαθμό τον επόμενο μήνα, με τη μείωση ωστόσο να είναι και πάλι αισθητή, διαμορφούμ­ενη στο -22,2% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2019.

Κρήτη, Ρόδος

Ανάλογη με τη γενική εικόνα είναι και η εξέλιξη της ζήτησης το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και στα επιμέρους αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Έτσι, στην περίπτωση της Κρήτης, το καλοκαίρι ξεκίνησε επίσης έντονα πτωτικά, με την πτώση να αγγίζει το 30,5%. Σημαντικά μικρότερη ήταν η συρρίκνωση τον επόμενο μήνα, αγγίζοντας το - 17,1%. Έτσι, σε επίπεδο διμήνου, η ελάττωση της κατανάλωση­ς άγγιξε το -23,4%.

Αν και η πορεία της κατανάλωση­ς κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο και στα υπόλοιπα νησιά, τα πτωτικά νούμερα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρόδου, του δεύτερου σε κατανάλωση μη διασυνδεδε­μένου νησιού, όπου η πτώση άγγιξε το 60,1% τον Ιούνιο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η συρρίκνωση ήταν αισθητά μικρότερη τον επόμενο μήνα. Έτσι, σε επίπεδο διμήνου, η πτώση διαμορφώθη­κε στο -48,2%.

Την ίδια στιγμή, ενισχυτικά κινήθηκε η διείσδυση στο μίγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής των νησιών. Τον Ιούνιο άγγιξε το 21,31%, έναντι 19,03% τον αντίστοιχο μήνα του 2019, και τον Ιούλιο το 24,89%, από 17,03%. Έτσι, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου το μερίδιο των ΑΠΕ ανήλθε σε 23,10% στο μίγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής του συνόλου των ΜΔΝ, έναντι 18,03%. Κ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece