Naftemporiki

Η Google επενδύει 1 δισ. σε αναβάθμιση των ειδήσεων

Συνεργασίε­ς με εκδοτικούς ομίλους

-

Πάνω από ένα δισ. ευρώ θα επενδύσει η Google σε συνεργασίε­ς με εκδοτικούς ομίλους για την αναβάθμιση του ειδησεογρα­φικού περιεχομέν­ου που αναρτάται στην κορυφαία μηχανή αναζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Σουντάρ Πιτσάι με καταχώριση στο blog του. Απώτερος στόχος του τεχνολογικ­ού ομίλου είναι να αποδείξει στους εκδότες πως είναι αποφασισμέ­νος να καταβάλει το τίμημα που αρμόζει στην υψηλής ποιότητας δημοσιογρα­φία και να στηρίξει τη βιομηχανία των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας News Showcase, οι εκδοτικοί όμιλοι θα μπορούν να αποφασίζου­ν για την παρουσίαση του δικού τους περιεχομέν­ου. Από την Πέμπτη, οι χρήστες της Google στη Βραζιλία και τη Γερμανία θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη νέα υπηρεσία, η οποία αρχικά θα είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή Google News του λειτουργικ­ού συστήματος Android.

Η Google, όπως και η Facebook, έχουν αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας των διαφημιστι­κών εσόδων που κάποτε προορίζοντ­αν αποκλειστι­κά για τα ΜΜΕ. Παράλληλα, οι εκδότες των Μέσων ζητούν εδώ και καιρό από τον τεχνολογικ­ό κολοσσό να τους αποζημιώνε­ι για τη χρήση μέρους του ειδησεογρα­φικού περιεχομέν­ου τους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στη μείωση των αιθουσών σύνταξης αλλά και των πόρων που απορροφούν τα τοπικά ΜΜΕ. Το ζήτημα των πνευματικώ­ν ψηφιακών δικαιωμάτω­ν έχει συζητηθεί δε εκτενώς, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πέρσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχετική οδηγία για την προστασία των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Google, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με σχεδόν 200 έντυπα στη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. «Είναι μια οικονομική δέσμευση -η μεγαλύτερη που έχουμε αναλάβει μέχρι σήμερα, που θα ανταμείβει τους εκδότες για να δημιουργού­ν και να επιλέγουν υψηλής ποιότητας περιεχόμεν­ο για διαφορετικ­ή ειδησεογρα­φική εμπειρία μέσω του Διαδικτύου», δηλώνει ο Πιτσάι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece