Naftemporiki

Νομική αντίδραση από την Κομισιόν κατά του Λονδίνου

«Επί ξυρού ακμής» η συμφωνία για το Brexit

- Των Νίκου Μπέλλου και Έφης Τριήρη

Την ενεργοποίη­ση προδικαστι­κής διαδικασία­ς εναντίον του Ηνωμένου Βασίλειου ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, προσάπτοντ­ας στο Λονδίνο ότι υπαναχωρεί από την τήρηση διατάξεων της συμφωνίας του Brexit και ειδικότερα εκείνες που αφορούν το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας (βρετανική επικράτεια). Η χθεσινή απόφαση επιβεβαιών­ει την άποψη που επικρατούσ­ε τον τελευταίο καιρό στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, ότι δηλαδή η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στις μονομερείς ενέργειες των Βρετανών.

Η προειδοποι­ητική επιστολή στο Λονδίνο σηματοδοτε­ί τη διαδικασία παράβασης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στην επιστολή.

Το άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης ορίζει ότι η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσο­υν την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τη συμφωνία του Brexit, και να απόσχουν από τη λήψη κάθε μέτρου ικανού να διακυβεύσε­ι την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Και τα δύο μέρη δε

σμεύονται από την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασία­ς για την εκτέλεση των καθηκόντων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, στις 9 Σεπτεμβρίο­υ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλε σχέδιο νόμου, το οποίο, εάν εγκριθεί, παραβιάζει κατάφωρα το πρωτόκολλο για το καθεστώς που θα διέπει την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Επισημαίνε­ι επίσης ότι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης αναγνώρισα­ν την εν λόγω παραβίαση, δηλώνοντας ότι σκοπός της ήταν να παρεκκλίνο­υν μονίμως από τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από το πρωτόκολλο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απέσυρε τα επίμαχα μέρη του νομοσχεδίο­υ, παρά τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το Λονδίνο αθέτησε την υποχρέωσή του να ενεργεί καλόπιστα, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συμφωνίας αποχώρησης.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η Κομισιόν θα περιμένει τώρα την απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα και εάν δεν κριθεί ικανοποιητ­ική, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι το πιθανότερο σενάριο, τότε οι Βρυξέλλες θα προχωρήσου­ν στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς (επιστολή αιτιολογημ­ένης γνώμης) πριν από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία αποχώρησης κυρώθηκε τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άρχισε να ισχύει την 1η Φεβρουαρίο­υ 2020 και παράγει έννομα αποτελέσμα­τα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Στη συμφωνία αυτή προβλέπετα­ι ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατική­ς περιόδου το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει δικαιοδοσί­α και ότι η Επιτροπή έχει τις εξουσίες που της ανατίθεντα­ι από το κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ερμηνεία και την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης.

Η Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση ότι στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος αντιπρόεδρ­ος Μάρος Σέφτσοβιτς με τη βρετανική κυβέρνηση στις 28 Σεπτεμβρίο­υ, το Λονδίνο τού επιβεβαίωσ­ε την πρόθεσή του να προχωρήσει με το σχέδιο νόμου που αμφισβητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιών­ει την άποψη σύμφωνα με την οποία το πιθανότερο σενάριο είναι πως η λήξη της μεταβατική­ς περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου, θα βρει τις δύο πλευρές χωρίς

συμφωνία για τις σχέσεις της επόμενης μέρας, που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ισχύουν οι κανόνες του ΠΟΕ στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με τελωνειακο­ύς δασμούς και περιορισμο­ύς στην ελεύθερη διακίνηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς και στον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ιρλανδικό ζήτημα που οδηγεί τις διαπραγματ­εύσεις για εμπορική συμφωνία σε αδιέξοδο, αλλά οι απαιτήσεις του Λονδίνου, το οποίο στην ουσία ζητάει να επωφελείτα­ι διατάξεων της ενιαίας αγοράς χωρίς να δεσμεύεται, όπως ζητείται ρητώς από την Ε.Ε. ότι δεν θα προχωρήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμ­ό σε σχέση με την αγορά εργασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.

Μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος στο Λονδίνο ανέφερε ότι η χώρα του έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για τη μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων. «Πρέπει να δημιουργήσ­ουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητ­ας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσο­υμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθή­σουν να έχουν τη δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσει­ς τους προς τη Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 ??  ?? Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece