Naftemporiki

«Μάχη» για τη φρασεολογί­α στο κείμενο της απόφασης

Ανοιχτό παραμένει το προσχέδιο συμπερασμά­των της Συνόδου Κορυφής

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την αλληλεγγύη της Ε. Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαβεβαιών­οντας ότι θα χρησιμοποι­ήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη διασφάλιση και τον σεβασμό της κυριαρχίας των δύο χωρών.

Η επισήμανση αυτή προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμά­των που συζητούσαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωκε την περαιτέρω βελτίωσή του, ώστε να αναφέρεται με πιο ρητό τρόπο το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που επανέλθουν οι προκλήσεις.

Ωστόσο, το κείμενο μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε εγκριθεί, γιατί το «μπλοκάριζε» η Λευκωσία, η οποία ζητούσε την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον προσώπων και επιχειρήσε­ων που εμπλέκοντα­ι στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το προσχέδιο

Το προσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ καλείται η Άγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την επίλυση όλων των ζητημάτων μέσω του εποικοδομη­τικού διαλόγου. Μάλιστα, συνδέεται η ικανοποίησ­η τουρκικών αιτημάτων για αναβάθμιση των σχέσεων με την Ε.Ε. με την προηγούμεν­η δρομολόγησ­η της αντιμετώπι­σης των ανοικτών θεμάτων.

Όπως επισημαίνε­ι στο κείμενο, «υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούντ­αι εποικοδομη­τικές προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι «27» συμφωνούν να δρομολογήσ­ουν μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονι­σμό της Τελωνειακή­ς Ένωσης και στη διευκόλυνσ­η του εμπορίου, καθώς και έναν

διάλογο και στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευ­σης.

Οι «27» μέσω του προσχεδίου υποστηρίζο­υν μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και αναθέτει στον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, να επεξεργαστ­εί τις λεπτομέρει­ες. Για το Κυπριακό τάσσεται υπέρ της ταχείας επανέναρξη­ς των διαπραγματ­εύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικ­ής ομοσπονδία­ς» στο νησί. Το παραπάνω κείμενο αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, εφόσον δεν το «μπλοκάρει» η Κύπρος, η οποία επέμενε και χθες να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να συναινέσου­ν στην παρούσα φάση, επικαλούμε­νες τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και

την έναρξη των διερευνητι­κών συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας.

Επιφυλάξει­ς

Την κυπριακή θέση υποστήριζα­ν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες χώρες, ωστόσο μέχρι χθες υπήρχαν και πολλές αντίθετες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρούν ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ενίσχυση των κυρώσεων και πως θα πρέπει να περιμένουν την εξέλιξη των ελληνοτουρ­κικών διερευνητι­κών συνομιλιών για την αποκλιμάκω­ση της κρίσης.

Η θέση των χωρών που αντίκειντο στις κυρώσεις τώρα ενισχύθηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για εγκαθίδρυσ­η μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκω­σης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Όπως τονίζεται, μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεω­ν μεταξύ των Στρατιωτικ­ών Αντιπροσώπ­ων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, δημιουργήθ­ηκε από χθες διμερής στρατιωτικ­ός μηχανισμός αποκλιμάκω­σης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάν­ει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διευκόλυνσ­η της αποκλιμάκω­σης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Συναντήσει­ς

Πριν από τη σύνοδο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερείς συναντήσει­ς με τον Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και την Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνάντηση με τον κ. Μισέλ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητ­α στην περιοχή, προσθέτοντ­ας, ωστόσο, ότι οι «27» είναι διατεθειμέ­νοι να χρησιμοποι­ήσουν όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή τους προκειμένο­υ να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, συνέχισε, πως από την Τουρκία εξαρτάται αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις της συμπεριφορ­άς της. Προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ότι « η προκλητικό­τητα της γειτονικής χώρας, είτε εκδηλώνετα­ι μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει πλέον δεκτή » . Αυτό, όπως είπε, όχι μόνο γιατί η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών- μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορ­ά θίγει σημαντικά γεωπολιτικ­ά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

 ??  ?? Το προσχέδιο συμπερασμά­των των «27» χαιρετίζει τα βήματα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης από Ελλάδα-Τουρκία, ενώ καλείται η Άγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το προσχέδιο συμπερασμά­των των «27» χαιρετίζει τα βήματα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης από Ελλάδα-Τουρκία, ενώ καλείται η Άγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece