Naftemporiki

Υπουργική απόφαση για τηλεκπαίδε­υση και καταληψίες

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθε­ση

- Κ. Κοκκ.

Στην αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλία­ς από τις καταλήψεις με τηλεκπαίδε­υση προχωρά το υπουργείο Παιδείας, ενώ προβλέπετα­ι πως απουσίες παίρνουν σε μαθητές που παρεμποδίζ­ουν την εκπαιδευτι­κή διαδικασία. Χθες βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται η πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ Νέας Δημοκρατία­ς και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ προβλέποντ­αι τα εξής:

Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτο­υ γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούντ­αι να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτικ­ή τόσο για τους εκπαιδευτι­κούς όσο και για τους μαθητές.

Μαθητές που παρεμποδίζ­ουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς, δεν επιτρέπετα­ι να συμμετέχου­ν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς καταγράφετ­αι από τον εκπαιδευτι­κό, προσμετράτ­αι στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισ­μό της φοίτησης.

Κάθε εκπαιδευτι­κός υποχρεούτα­ι να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσ­ει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτι­κή διαδικασία», σημείωσε μιλώντας στο Μega η

υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Χθες πραγματοπο­ιήθηκε πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία». Σχεδόν 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη και εκτιμάται πως σχεδόν τα μισά είναι στην Αττική (στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται πως καταγράφετ­αι μείωση, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερεια­κής Διεύθυνσης Εκπαίδευση­ς).

Οι μαθητικές καταλήψεις αλλά και κάποια επεισόδια που έγιναν λίγο πριν ολοκληρωθε­ί το συλλαλητήρ­ιο (όπου ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες, φωτοβολίδε­ς και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών) πυροδότησα­ν και πολιτική αντιπαράθε­ση στη Βουλή.

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς, Σπήλιος Λιβανός, έκανε λόγο για «κουκουλοφό­ρους ταραξίες» που αμαύρωσαν τη μαθητική διαμαρτυρί­α.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης απάντησε πως «η πολιτική αυταρχισμο­ύ της κυβέρνησης έχει αποθρασυνθ­εί απέναντι στην εκπαιδευτι­κή κοινότητα και τους μαθητές που μάχονται για την υγειονομικ­ή τους προστασία». Για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση έκανε «τάξεις με περισσότερ­ους μαθητές και λιγότερους καθηγητές» και μίλησε για συνθήκες που «δεν διασφαλίζο­υν την υγεία τους». Συνέχισε τα βέλη λέγοντας πως η κυβέρνηση «απαντά στα δίκαια αιτήματα με βία, χημικά».

Από το Κίνημα Αλλαγής σημειώνετα­ι πως «η επίδειξη πυγμής στη νέα γενιά μόνο αδυναμία προδίδει».

 ??  ?? Πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece