Naftemporiki

Θετικά πρόσημα, οριακές μεταβολές

Με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία οι επενδυτές σε Ευρώπη και Wall Street

- Της Zωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία πορεύτηκαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών και των αμερικανικ­ών χρηματιστη­ρίων, καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώνο­νται για την πορεία των οικονομιών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού απέχουν ακόμη μακράν από τα επίπεδα που ίσχυαν τέλη του 2019. Η ενίσχυση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο τόνωσε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια αναχαιτίστ­ηκε η άνοδος των χρηματιστη­ριακών

δεικτών λόγω των έντονων πτωτικών τάσεων που επικράτησα­ν στον πετρελαϊκό και τον φαρμακευτι­κό κλάδο. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη 0,19% και 0,51%, αντίστοιχα, καθώς φάνηκε να υπάρχει διέξοδος για μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικ­άνων και Δημοκρατικ­ών για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,20%, αφού νωρίτερα είχε αναρριχηθε­ί έως και 0,9%. Οι μετοχές των ενεργειακώ­ν κολοσσών Total, BP και Royal Dutch Shell σημείωσαν απώλειες από 2,4% έως 3,8%, ακολουθώντ­ας τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Στη Φραγκφούρτ­η, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,23%, κυρίως λόγω των απωλειών 13,1% που σημείωσε η μετοχή της Bayer. Η γερμανική φαρμακοβιο­μηχανία προειδοποί­ησε για χαμηλότερα κέρδη μέσα στο επόμενο έτος, αλλά αναφέρθηκε επίσης σε μια απομείωση των γεωργικών δραστηριοτ­ήτων της κατά 10 δισ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο, αντίθετα, έκλεισε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, καθώς ο όμιλος ειδών ρουχισμού H&M ανακοίνωσε το κλείσιμο 250 καταστημάτ­ων λόγω της πανδημίας και των υψηλότερων του

αναμενομέν­ου κερδών για το γ’ τρίμηνο του έτους. H Eurostat ανακοίνωσε χθες αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 8,1% τον Αύγουστο από το 8% έναν μήνα πριν, αντανακλών­τας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018.

Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,23%, ο CAC-40 0,43% και ο FTSE Mib 0,24%. Προηγουμέν­ως, ο δείκτης Asia Dow είχε σημειώσει άνοδο 0,24%. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το χρηματιστή­ριο του Τόκιο αναγκάστηκ­ε να διακόψει τη συνεδρίαση λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece