Naftemporiki

Απώλειες για το δολάριο

Στο 1,17 η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικ­ό νόμισμα

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο χαμηλό των τελευταίων εννέα ημερών υποχώρησε ο δείκτης του δολαρίου, καθώς οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας τόνωσαν το ηθικό των επενδυτών, οι οποίοι στράφηκαν σε άλλες επιλογές με υψηλότερες αποδόσεις. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος προσμετρά την ισοτιμία του έναντι των νομισμάτων των μεγαλύτερω­ν εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, διαμορφώθη­κε στις 93,851 μονάδες αφού προηγουμέν­ως είχε υποχωρήσει στις 93,522 μονάδες, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 22 Σεπτεμβρίο­υ. Ο Λευκός Οίκος πρότεινε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης 1,5 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμ­βανομένων 21 δισ. δολαρίων για τον αεροπορικό κλάδο που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του Covid-19.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ενίσχυσε τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας ύστερα από μακρές διαπραγματ­εύσεις, τονίζοντας πως «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε πολλούς τομείς». Βέβαια εξακολουθε­ί να επικρατεί αβεβαιότητ­α όσο η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει υπό το βάρος των αυξανόμενω­ν κρουσμάτων του κορoνοϊού. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αν και υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθο­ύν να κυμαίνοντα­ι σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν υποχώρησαν κατά 2,7% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν μήνα πριν. Στην αντίληψη των επενδυτών, τα στοιχεία αυτά, αν και δυσάρεστα, επιβεβαιών­ουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Ανοδικά το γιουάν

Το κινεζικό νόμισμα ωφελήθηκε ιδιαιτέρως από τη χθεσινή υποχώρηση του δολαρίου, το οποίο διολίσθησε στα 6,7306 γιουάν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Παρομοίως με το γιουάν, ανοδικά κινήθηκαν το δολάριο Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, όπως επίσης και η νορβηγική κορόνα. Το ευρώ ενι

σχύθηκε στο 1,17 έναντι του δολαρίου ύστερα από την άνοδο του δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντανακλών­τας ενίσχυση της δραστηριότ­ητας στον μεταποιητι­κό κλάδο της Ευρωζώνης.

Η στερλίνα

Μεγάλες διακυμάνσε­ις παρουσίασε η στερλίνα έπειτα από μια σειρά ανεπίσημων πληροφοριώ­ν που μαρτύρησαν πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Οι «Financial Times» αποκάλυψαν πως υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία με την Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες κίνησαν νομικές διαδικασίε­ς εις βάρος της Βρετανίας, κατηγορώντ­ας την για παράβαση των όρων του Brexit. Η στερλίνα ανέκαμψε από το 1,2819 στο 1,2950 ως προς το δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 2ας ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece