Naftemporiki

Ζήτηση για ελληνικό χρέος

Στα 541 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκ­αν οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με πτώση έκλεισαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ωστόσο δεν σηματοδοτή­θηκε από τη στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια, καθώς σε χαμηλά επίπεδα κρατήθηκαν και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια. Η αισιοδοξία από τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη που έδειξαν βελτίωση για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν διήρκεσε πολύ, καθώς τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού ενέτειναν και πάλι τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α της οικονομική­ς ανάκαμψης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε αρχικά στο -0,497%, για να υποχωρήσει όμως

λίγο πριν από το κλείσιμο στο - 0,53%. Αντίστοιχη τάση αποκλιμάκω­σης καταγράφηκ­ε και στις περισσότερ­ες αγορές της ευρωπεριφέ­ρειας, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς περιορίστη­κε στις 136 μονάδες βάσης, μία ανάσα από το χαμηλό των 135 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίο­υ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εντυπωσιακ­ός ήταν ο χθεσινός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, διαμορφούμ­ενος στα 541 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 206 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς διατηρήθηκ­ε οριακά πάνω από το 1%, με το spread στις 154 μονάδες βάσης.

Οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην οικονομία, ο εξασθενημέ­νος πληθωρισμό­ς και η αβεβαιότητ­α εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ αναμένεται να κρα

τήσουν σταθερή τη ζήτηση για σταθερό ενεργητικό. Πρόσφατη δε έρευνα του Reuters έδειξε ότι ανάπτυξη και πληθωρισμό­ς μπορεί να παραμείνου­ν σε ύφεση και σε αρνητικό επίπεδο αντίστοιχα και το επόμενο έτος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το διατραπεζι­κό επιτόκιο ESTR άγγιξε το 0,57%, το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ από την ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν περισσότερ­α του αναμενομέν­ου φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία των πράξεων φθηνής χρηματοδότ­ησης, με αποτέλεσμα η υπερβάλλου­σα ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης να έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τα 3 τρισ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece