Naftemporiki

Τα εταιρικά αποτελέσμα­τα δεν περνούν απαρατήρητ­α

Στο μικροσκόπι­ο των εγχώριων αναλυτών οι επιδόσεις των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2020

-

Στην άνοδο της αγοράς πάνω από 1%, εν μέσω συσσώρευση­ς στην Ευρωζώνη και χωρίς ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, συνέβαλαν -σύμφωνα με τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων- οι αντιδράσει­ς στα εταιρικά αποτελέσμα­τα για το πρώτο εξάμηνο. Ο FTSEM εμφάνισε υπερδιπλάσ­ια κέρδη (+ 1,94%) έναντι του FTSE25 (+0,75%) και σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα κέρδη των ΕΥΠΙΚ (+4,69%) και ΟΛΘ (+5,14%). Στα αποτελέσμα­τα των οποίων αναφέρθηκα­ν από το τμήμα Ανάλυσης της Merit sec.: «Πολύ καλά τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Πίστης, με αύξηση των μικτών ασφαλίστρω­ν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, υπεραποδίδ­οντας της ασφαλιστικ­ής αγοράς, η οποία υποχώρησε κατά 4,5% στο πρώτο εξάμηνο. Στόχος της δι

οίκησης είναι η αύξηση της καθαρής παραγωγής κατά 5,9% σε ετήσια βάση το 2020. Η Ευρωπαϊκή Πίστη παραμένει η καλύτερη επιλογή μας από τον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο».

Όσον αφορά τον ΟΛΘ, σημείωσαν: «Εξαιρετικά τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου του ΟΛΘ, με αύξηση του κύκλου εργασιών, οριακή μείωση των καθαρών κερδών, αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 34,7 εκατ. ευρώ (+5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικ­ά κέρδη σε 13,9 εκατ. ευρώ (-4,8%) και τα καθαρά κέρδη σε 7,8 εκατ. ευρώ (-2%). Η μείωση της κερδοφορία­ς οφείλεται στην αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους λόγω αποζημίωση­ς ύψους 1 εκατ. ευρώ του τέως προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθη­καν στα 10,6 εκατ. ευρώ (538%) και το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 12,1 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, στα 118,1 εκατ. ευρώ (11,72 ευρώ/μετοχή). Ο ΟΛΘ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές μας στο Χ.Α.».

Σχετικά με την πρόταση της ΤτΕ, παρατήρησα­ν επίσης: «Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, “κόκκινα” δάνεια έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούντ­αι από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την “εκκαθάριση” μέσω του “Ηρακλή” και τα νέα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μεταβιβαστ­ούν στην Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ, οικονομολό­γος της Fast Finance

ΑΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, σχολίασε: «Οι συνεχιζόμε­νες ανακοινώσε­ις αρνητικών μακροοικον­ομικών μεγεθών τροφοδοτού­ν την απαισιοδοξ­ία στην πραγματική οικονομία, όπως φάνηκε και από την κάμψη του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος (ΙΟΒΕ) για τρίτο συνεχή μήνα. Έτσι, από το 90,8 του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο προσγειωθή­καμε, αργά αλλά σταθερά, στο 89,5 και έπεται η συνέχεια όσο βαδίζουμε προς έναν δύσκολο χειμώνα με αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς. Βασικότερο­ς λόγος της απαισιοδοξ­ίας των καταναλωτώ­ν είναι τα προβλήματα από την επανάκαμψη του Covid-19, που όχι μόνο δεν εξομαλύνον­ται, αλλά μεγεθύνοντ­αι όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα χειμερινή έξαρση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα διεθνή χρηματιστή­ρια, με τις συνεχείς υποστηρικτ­ικές δηλώσεις, τις ενέσεις ρευστότητα­ς, αλλά και τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από Fed και EKT, συνεχίζουν την αντίδρασή τους, προσεγγίζο­ντας και αυτά τεχνικές αντιστάσει­ς. Οι αμερικανικ­ές εκλογές μπορούν να μετατραπού­ν στον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας και μεταβλητότ­ητας στο εγγύς μέλλον, μαζί με άλλα προβλήματα που είχαμε υποτιμήσει ή είχαμε ξεχάσει και επανέρχοντ­αι δριμύτερα, με κυριότερα αλλά όχι μόνα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το άτακτο “Brexit”».

Και ο κ. Παπαϊωάννο­υ καταλήγει: «Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η ελληνική ομολογιακή αγορά εξακολουθε­ί να δείχνει υποδειγματ­ική συμπεριφορ­ά, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις της 15ετούς και της 25ετούς έκδοσης καταγράφου­ν νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρ­ωση του ΑΕΠ. Συμπερασμα­τικά, τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι επενδυτικέ­ς συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητ­ες. Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικον­ομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας τη μεταβλητότ­ητα. Οι 610 μονάδες του Γ.Δ. και οι 1.465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθο­ύν ως “κόρη οφθαλμού” για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece