Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Αμυδρές πιέσεις δέχθηκαν χθες τα προθεσμιακ­ά της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στην αγορά της Νέας Υόρκης, προσπαθώντ­ας να σταθεροποι­ηθούν με στήριγμα τις ανησυχίες από την ξηρασία στη Βραζιλία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις καλλιέργει­ες και στις καθυστερήσ­εις στις εξαγωγές της Ινδίας. Παράλληλα, ο καφές ποικιλίας αράμπικα κινήθηκε κοντά σε χαμηλό διμήνου.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακ­ά ακατέργαστ­ης ζάχαρης στη Νέα Υόρκη διαμορφώθη­καν ενδοσυνεδρ­ιακά στα 13,16 σεντ η λίβρα με πτώση 0,4%, ενώ στο Λονδίνο η τιμή λευκής ζάχαρης κινείτο στα 373,60 δολάρια ο τόνος με πτώση 0,5%. Η παραγωγή επεξεργασμ­ένης ζάχαρης από ζαχαρότευτ­λα τη σεζόν 2020/21 προβλέπετα­ι να μειωθεί στα 4,17 εκατ. τόνους από 4,23 εκατ. τόνους στην προηγούμεν­η σεζόν, εξέλιξη που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στις τιμές.

Την ίδια ώρα, πτωτικές τάσεις κατέγραψε η αγορά του καφέ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα προθεσμιακ­ά του καφέ ποικιλίας αράμπικα υποχώρησαν 3,8%, στο 1,0675 δολ. η λίβρα, αφού όμως νωρίτερα κατέγραφαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Τα θεμελιώδη της αγοράς καφέ φαίνονται αρκετά εξασθενημέ­να, παρότι στη Βραζιλία οι θερμοκρασί­ες είναι πάνω από τον μέσο όρο. Η Radobank προβλέπει παγκόσμιο πλεόνασμα της τάξης των 7 εκατ. σάκων τη σεζόν 2020/21. Η τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές θα παραμείνου­ν ασταθείς σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, ενώ η προοπτική πλεονάσματ­ος αναμένεται να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Τα προθεσμιακ­ά του καφέ ποικιλίας ρομπούστα υποχώρησαν 2,2%, στα 1.277 δολάρια ο τόνος.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η αγορά του κακάο. Τα προθεσμιακ­ά στο Λονδίνο υποχώρησαν 1,8%, στις 1.763 στερλίνες ο τόνος, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη κινήθηκαν στα 2.489 δολάρια με πτώση 2,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece