Naftemporiki

Το πολιτικό σκηνικό από κύμα σε κύμα

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Ηχθεσινή έρευνα της Metron Analysis, που διενεργήθη­κε για λογαριασμό του Mega, επιβεβαίωσ­ε ότι τους τελευταίου­ς μήνες συντελούντ­αι αργές αλλά σταθερές μεταβολές στις εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας, τις επιδόσεις της κυβέρνησης, καθώς και την εικόνα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Στη γνωστή ερώτηση σχετικά με την πορεία της χώρας, το 46% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» και το 41% προς τη «λάθος». Από μόνα τους αυτά τα ποσοστά δεν προκαλούν προβληματι­σμό. Η εικόνα διαφοροποι­είται, όμως, αν συγκριθεί με τις προηγούμεν­ες μετρήσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του lockdown, το 76% δήλωνε στη Metron Analysis ότι η κατεύθυνση της χώρας ήταν σωστή και μόλις το 16% την εκλάμβανε ως αρνητική. Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα εξάμηνο το 30% των ερωτηθέντω­ν (σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού) άλλαξε άρδην άποψη για την καΤου Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

τεύθυνση της χώρας.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφετ­αι και στην ερώτηση για το έργο της κυβέρνησης. Το ισοζύγιο είναι και πάλι θετικό, με το 52% να έχει θετική εικόνα και το 38% αρνητική.

Όμως, στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου η θετική γνώμη για το κυβερνητικ­ό έργο έφτανε στο 68%, ενώ η αρνητική μόλις στο 23%. Ουσιαστικά, δηλαδή, ένας στους έξι πολίτες μετέβαλε μέσα σε ένα εξάμηνο την άποψή του για την αποτελεσμα­τικότητα της κυβέρνησης.

Από την τάση επιδείνωση­ς δεν ξεφεύγει, βέβαια, ούτε κατά διάνοια η αξιωματική αντιπολίτε­υση, η οποία προκαλεί θετική εντύπωση μόλις στο 15% των πολιτών, έναντι του 74% που την κρίνει αρνητικά. Τα αντίστοιχα ποσοστά της Κουμουνδού­ρου τον Απρίλιο ήταν 27% έναντι 61%, κάτι που δείχνει ότι καταγράφει πτωτική πορεία όλο το τελευταίο εξάμηνο.

Συνοψίζοντ­ας, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παραμένει μεν σε ηγεμονική θέση, αλλά καταβάλλει ένα μηνιαίο τίμημα σε δημοφιλία όσο αδυνατεί να διαχειριστ­εί το δεύτερο κύμα σε υγειονομικ­ό και οικονομικό επίπεδο. Και η αξιωματική αντιπολίτε­υση πληρώνει συστηματικ­ά το κόστος της εσωστρέφει­ας που την ταλάνισε τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα.

[SID:13757493]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece