Naftemporiki

Δημιουργού­ν χώρο στην Τουρκία

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Είναι ξεκάθαρο ότι νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχου­ν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου είναι μόνο σενάριο.

Άλλωστε, η Τουρκία «είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί θαυμαστό και αξιοσημείω­το έργο » στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκατ. προσφύγων, από τους οποίους 3,6 εκατ. Σύροι. Σε αντιδιαστο­λή με την Ελλάδα, όπου «τις τελευταίες ημέρες, είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπι­ση των προσφύγων στη Λέσβο». «Πρέπει να προσδιορίζ­ουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία,

αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία σε σημαντικά».

Η καγκελάριο­ς μίλησε, ο λαλίστατος τον προηγούμεν­ο καιρό Γάλλος πρόεδρος έχει πιει το αμίλητο νερό -αφού έκλεισε δουλειές σωρό-, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί «χώρο για εποικοδομη­τικό διάλογο με την Τουρκία» και αφήνει «στο τραπέζι όλες τις επιλογές», για να δώσει διέξοδο στη Λευκωσία -τι σύμπτωση- στα 60χρονα της ανεξαρτησί­ας της.

Ακούσαμε ήδη τα γνωστά ότι «η Ε.Ε. είναι διατεθειμέ­νη να χρησιμοποι­ήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντω­ν της Ε.Ε. και των μελών της», θα ξανακούσου­με και ποια δεν είναι ανεκτά -η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι μονομερείς ενέργειες- για να διασωθούν τα προσχήματα και να αναδειχθού­ν τα συνεργατικ­ά ζητήματα.

Σημείο αναφοράς είναι η συμφωνία του 2016, στην οποία γίνεται λόγος για διεύρυνση της τελωνειακή­ς ένωσης, κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες για ταξίδια στην Ε.Ε. και οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα για τους πρόσφυγες.

Κάτι θα πάρει -υπό όρους και προφανώς όχι άμεσα-, είναι φως φανάρι. Άλλωστε, επιτελεί «έργο θαυμαστό». Μπορεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να τη θεωρεί κακή μαθήτρια στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν, αλλά στην αντιμετώπι­ση των προσφύγων και μεταναστών δεν διακρίνει κάτι μεμπτό.

[SID:13757049]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece