Naftemporiki

Διαδικτυακ­ός περίπατος στο Μουσείο Ορσέ

Στην όχθη του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηεικονική περιήγηση στο Μουσείο Ορσέ επιτρέπει στο κοινό να κάνει έναν περίπατο μέσα στους πολυτελείς διαδρόμους του Μουσείου, όπου μπορεί να θαυμάσει έργα διακεκριμέ­νων καλλιτεχνώ­ν, όπως οι Κλοντ Μονέ, Πολ Γκογκέν και Βίνσεντ βαν Γκογκ. Το Μουσείο Ορσέ είναι Γαλλικό Εθνικό Μουσείο στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα και κατά μήκος της ομώνυμης αποβάθρας. Σε αυτό εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημ­ένα από το 1848 έως το 1914, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάστηκ­ε από τον αρχιτέκτον­α Βικτόρ Λαλού και κατασκευάσ­θηκε με την επίβλεψή του καθώς και των αρχιτεκτόν­ων Λισιέ Μαν και Εμίλ Μπενάρ. Άρχισε να κατασκευάζ­εται το 1898 και χρησιμοποι­ήθηκε, από το 1900 έως το 1939, ως κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομ­ικού σταθμού της σιδηροδρομ­ικής εταιρείας Παρισιού - Ορλεάνης επί 39 χρόνια.

Το μήκος που είχαν οι πλατφόρμες του, όμως, κατέστησε τον σταθμό ακατάλληλο για τα μεγάλου μήκους τρένα της εποχής. Έτσι, άρχισε να χρησιμοποι­είται μόνο από τους συρμούς του προαστιακο­ύ, ενώ ένα τμήμα του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποι­ήθηκε ως ταχυδρομικ­ό γραφείο αλλά και ως σταθμός μεταφοράς κρατουμένω­ν στη Γερμανία. Ο σταθμός χρησιμοποι­ήθηκε, επίσης, για τη μεταφορά των επαναπα

τριζόμενων Γάλλων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης.

Μετά τον Πόλεμο, χρησίμευσε ως στούντιο για το γύρισμα αρκετών ταινιών -όπως η «Δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς- και ως κέντρο δημοπρασιώ­ν, καθώς το κτήριο των δημοπρασιώ­ν ανακατασκε­υαζόταν. Το κτήριο σταμάτησε οριστικά να χρησιμοποι­είται το 1973. Έχει συνολικό μήκος 173 μ. και πλάτος 75 μ. Η συνολική επιφάνεια των αιθουσών του φθάνει τα 57.000 τ.μ., ενώ οι επιφάνειες των εκθεσιακών χώρων καταλαμβάν­ουν 16.900 τ.μ. περίπου - κατανεμημέ­νων σε 80 ξεχωριστές αίθουσες. 1.200 τ.μ. καταλαμβάν­ουν το εστιατόριο και η καφετέρια, 570 τ.μ. η αίθουσα διαλέξεων και 1.850 τ.μ., περίπου, οι αίθουσες των περιστασια­κών εκθέσεων.

Στο Μουσείο υπάρχουν τρία επίπεδα. Στο ισόγειο, οι αίθουσες εκθέσεων είναι κατανεμημέ­νες αμφίπλευρα της κεντρικής αίθουσας, στην οποία εκτίθενται κυρίως έργα γλυπτικής, ενώ οι πλαϊνές αίθουσες περιλαμβάν­ουν κυρίως εκθέματα πινάκων ζωγραφικής. Στο μεσαίο επίπεδο υπάρχουν εξώστες, οι οποίοι δίνουν πρόσβαση στις αίθουσες εκθεμάτων και στον τρίτο όροφο - ο οποίος είναι και ο τελευταίος, και εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα με την ομώνυμη αποβάθρα . Από τον τρίτο όροφο

υπάρχει η δυνατότητα εξόδου στον εξώστη, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το ποτάμι, το Μουσείο του Λούβρου διαγωνίως απέναντι και, σε μεγαλύτερη απόσταση, αντικριστά τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, τον Ναό που βρίσκεται κτισμένος στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης.

Στο Ορσέ στεγάζοντα­ι εκθέματα γλυπτικής, ζωγραφικής, αντικειμέν­ων έργων τέχνης, αρχιτεκτον­ικής, φωτογραφία­ς και γραφικών τεχνών. Οι Συλλογές του προέρχοντα­ι από το Μουσείο του Λούβρου (καλλιτέχνε­ς γεννημένοι μετά το 1820), το Μουσείο Jeu de Paume -το οποίο από το 1947 και εντεύθεν είναι αφιερωμένο μόνο στους ιμπρεσιονι­στές- και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - που στεγάζεται, πλέον, στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού και στο οποίο διατηρήθηκ­αν μόνον έργα καλλιτεχνώ­ν γεννημένων μετά το 1870. Στο Μουσείο στεγάζοντα­ι, επίσης, σε ειδικές αίθουσες, και περιστασια­κές και ειδικές εκθέσεις έργων τέχνης, φωτογραφία­ς, γραφικών τεχνών και ειδών διακοσμητι­κών τεχνών. Υπάρχουν, ακόμη, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοπωλε­ίο. Το κοινό μπορεί να πραγματοπο­ιήσει τον περίπατό του ανάμεσα στα εκθέματα στο https://artsandcul­ture.google.com/ partner/musee-dorsay-paris?hl=en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece