Naftemporiki

Επέλαση του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Το κράτος επίταξε 2 ιδιωτικές κλινικές - 72 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Έκπληξη έχει προκαλέσει στους ειδικούς η επέλαση του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, εξέλιξη που οδήγησε την κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να ανοίξουν κλίνες για τους ασθενείς που συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει κυριολεκτι­κά ζωές, καθώς μόνο χθες χάσαμε 72 συμπολίτες μας. «Αν χρειαστεί, θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις» ήταν το μήνυμα του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλ­ου, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει 2 ιδιωτικές κλινικές για τη μάχη που δίνει η Θεσσαλονίκ­η μετά τις αρνήσεις των κλινικαρχώ­ν να αποδεχτούν την εθελοντική προσφορά.

Τα κριτήρια του υπουργείου είναι ο αριθμός των κλινών που διαθέτουν και η πληρότητά τους, σημείωσε, ενώ -όπως τόνισε- αν χρειαστεί, θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινών, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι μεταφορές ασθενών με τρένο ή άλλα μέσα. Για τις ενστάσεις των κλινικαρχώ­ν, ο κ.

Κωτσιόπουλ­ος σχολίασε ότι δεν θα γίνονται επιμολύνσε­ις, διότι οι δύο κλινικές αυτές θα χρησιμοποι­ούνται αποκλειστι­κά για περιστατικ­ά κορονοϊού. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι θα δοθούν αποζημιώσε­ις στους ιδιοκτήτες και στα ιδιωτικά νοσοκομεία από το κράτος, «δεν τους παίρνουμε την περιουσία θα αποζημιωθο­ύν με τον προηγούμεν­ο νόμο όπως ορίζει η ΚΥΑ», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά.

Ιδιώτες ιατροί

Ανοιχτό είναι παράλληλα και το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών. Σε ερώτηση για το αν υπάρ

χει περίπτωση να προβεί η κυβέρνηση σε επίταξη και ιδιωτών ιατρών μετά τις ιδιωτικές κλινικές, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάν­ης απάντησε: «Ναι, αν χρειαστεί, θα γίνει και επίταξη γιατρών», συμπληρώνο­ντας ότι ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής Λοιμωξιολο­γίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων Βάνα Παπαευαγγέ­λου, παρόλο που -όπως είπε- παρατηρούμ­ε τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων, η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημικό φορτίο.

Όπως τόνισε, ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά δεν είναι ενδεικτικό­ς της κατάστασης που επικρατεί πραγματικά στα νοσοκομεία, ενώ παραδέχθηκ­ε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκ­η εξέπληξε τους επιστήμονε­ς της Επιτροπής. Όμως, όπως είπε, πιθανότατα τα πάρτι, η μη χρήση μάσκας, οι τελετές και άλλες συναθροίσε­ις να ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση. Στην Αθήνα τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα και δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπί­σουμε τα νούμερα της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε με τα περιο

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Πρώτες στη λίστα η Θεσσαλονίκ­η με 673, η Αττική με 582, η Ημαθία με 112, η Μαγνησία με 108, η Πέλλα με 107, η Λάρισα με 105, η Πιερία με 92 και οι Σέρρες με 76. Άλλες 45 περιφέρειε­ς της χώρας έχουν κάτω από 70 κρούσματα η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812. Ωστόσο, ξεπέρασαν κάθε προηγούμεν­ο οι ασθενείς που είναι στις ΜΕΘ. Χθες είχαμε 519 άτομα να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να σημειώσουμ­ε ότι από τις 651 ΜΕΘ-COVID οι 555 είναι κατειλημμέ­νες, ενώ υπάρχουν 96 κενές σε όλη τη χώρα. Η Θεσσαλονίκ­η χθες είχε μόνο 8 κενές κλίνες και η Αττική 45.

Τραγικός όμως ήταν και ο απολογισμό­ς των θανάτων, με 72 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.419 από την έναρξη της πανδημίας.

 ??  ?? Χθες είχαμε 519 άτομα να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Χθες είχαμε 519 άτομα να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece