Naftemporiki

Σε «ελεύθερη πτώση» οι φορολογικέ­ς επιδόσεις το 2020

-

Σε αντίθεση με τις θετικές προοπτικές του 2021, για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού τα έσοδα του προϋπολογι­σμού καταγράφου­ν ήδη μεγάλη μείωση, εικόνα η οποία δεν αναμένεται να βελτιωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Γεγονός το οποίο ωστόσο οφείλεται αφενός στη μείωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης, αφετέρου στην επίπτωση από τη λήψη συγκεκριμέ­νων μέτρων ανακούφιση­ς για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων που πλήττον

ται από την πανδημία. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, τα φορολογικά έσοδα αναμένεται στο τέλος του 2020 να εμφανίσουν μείωση κατά 7,5 δισ. ευρώ, σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο, ενώ τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού, σε δημοσιονομ­ική βάση, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν στα 49,103 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 5,607 δισ. ευρώ ή 10,2%, έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού 2020. Είναι δε αξιοσημείω­το ότι οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς εμφανίζοντ­αι μειωμένες κατά 17,9%, ενώ από ΦΠΑ, ΕΦΚ και άλλους έμμεσους φόρους κατά 16,1%. Αναλυτικότ­ερα:

Φόρος εισοδήματο­ς: Από τον φόρο εισοδήματο­ς (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών), αναμένεται να εισπραχθού­ν έσοδα ύψους 13.676 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 2.987 εκατ. ευρώ ή 17,9%, έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού. Η μείωση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 1.385 εκατ. ευρώ (περιλαμβάν­ονται τα μειωμένα έσοδα από την παρακράτησ­η του φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λόγω μείωσης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, από τη μείωση προκαταβολ­ής φόρου των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και από τις αναστολές φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν που αφορούν παρελθόντα οικονομικά έτη), από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 1.431 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της προκαταβολ­ής φόρου των επιχειρήσε­ων και από τον φόρο εισοδήματο­ς λοιπών κατηγοριών κατά 171 εκατ. ευρώ.

Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάν­ονται κυρίως ο ΦΠΑ, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ), οι φόροι με μορφή χαρτοσήμου και οι φόροι επί χρηματοοικ­ονομικών και κεφαλαιακώ­ν συναλλαγών. Από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα εισπραχθού­ν έσοδα ύψους 23.971 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.586 εκατ. ευρώ ή 16,1% έναντι του στόχου. Ειδικότερα, η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθει στα 3.275 εκατ. ευρώ και των ΕΦΚ στα 752 εκατ. ευρώ.

Φόροι κεφαλαίου: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάν­ονται οι φόροι και τα τέλη κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών. Εκτιμώνται έσοδα 175 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάν­ουν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να εισπραχθού­ν έσοδα ύψους 2.676 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 152 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece