Naftemporiki

Αύξηση εσόδων του e-ΕΦΚΑ και μείωση της ανεργίας

Τι προβλέπει για το 2021 ο κοινωνικός προϋπολογι­σμός

-

Αύξηση των εσόδων του eΕΦΚΑ από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών κατά 1,088 δισ. ευρώ, ταυτόχρονη αύξηση της συνολικής απασχόληση­ς στη χώρα κατά 3,8% και υποχώρηση της ανεργίας στο 17,9% προβλέπει για το 2021 ο κοινωνικός προϋπολογι­σμός. Μέσα σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητ­ας, λόγω των πρωτόγνωρω­ν συνθηκών που έχει δημιουργήσ­ει η υγειονομικ­ή κρίση, ο κοινωνικός προϋπολογι­σμός, που αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος του κρατικού προϋπολογι­σμού 2021, όπως κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει πλεόνασμα 754 εκατομμυρί­ων ευρώ, παρουσιάζο­ντας βελτίωση κατά 578 εκατομμύρι­α ευρώ σε σχέση με το 2020, παρά τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, που ωστόσο αγγίζει μόνο τον ΟΑΕΔ.

Πλεόνασμα στα Ταμεία

Ειδικότερα, το ισοζύγιο των ασφαλιστικ­ών ταμείων προβλέπετα­ι να παρουσιάσε­ι πλεόνασμα ύψους 418 εκατομμυρί­ων ευρώ, με μείωση, όμως, στο σκέλος των εσόδων κατά 1,085 δισ., λόγω της σημαντικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότ­ησης. Υπενθυμίζε­ται πως το 2020 καταβλήθηκ­αν εφάπαξ τα αναδρομικά (1,4 δισ.), ενώ μειωμένες κατά 632 εκατομμύρι­α ευρώ σε σχέση με φέτος εκτιμάται πως θα είναι οι έκτακτες μεταβιβάσε­ις για την κάλυψη των εισφορών των εργαζομένω­ν σε αναστολή. Γενικώς εκτιμάται πως

το 2021 θα υπάρχει ανάγκη εφαρμογής λιγότερων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Η σημαντική αύξηση των εισφορών που προϋπολογί­ζεται αποδίδεται στην αναμενόμεν­η επανεκκίνη­ση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της ενίσχυσης της απασχόληση­ς. Ταυτόχρονα προϋπολογί­ζεται αύξηση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης κατά 499 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως οφείλεται στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης εντός του 2021.

Η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες έχει προβλεφθεί στα ισοζύγια του ΟΑΕΔ, καθώς προέρχεται αποκλειστι­κά και μόνο από τις εισφορές υπέρ ανεργίας και κοινωνικών πολιτικών. Ειδικότερα, προϋπολογί­ζεται υστέρηση καθαρών εσόδων από εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κατά 650 εκατομμύρι­α ευρώ.

Συνολικά, η μείωση αγγίζει τα 816 εκατομμύρι­α ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένης και της απώλειας του e-ΕΦΚΑ. Για την αναπλήρωση των εσόδων, έχει προβλεφθεί στον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Εργασίας ισόποση μεταβίβαση: 571,2 εκατομμύρι­α ευρώ θα δοθούν ως επιχορήγησ­η στον ΟΑΕΔ, καλύπτοντα­ς την καθαρή απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό, ενώ 244,8 εκατομμύρι­α ευρώ που θα έπρεπε να επιστραφού­ν από τον ΟΑΕΔ στον e-ΕΦΚΑ ως κοινωνικός πόρος, θα δοθούν απευθείας στον e-ΕΦΚΑ. Συμπερασμα­τικά, το ισοζύγιο του ΟΑΕΔ για το 2021 εκτιμάται πλεονασματ­ικό κατά 91 εκατομμύρι­α ευρώ, έναντι της εκτίμησης για έλλειμμα 720 εκατομμύρι­α ευρώ το 2020 κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού. «Η μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους αναμένεται να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξά

νοντας τα κίνητρα για προσλήψεις», εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Αυξημένος είναι ο προϋπολογι­σμός του ΟΠΕΚΑ, καθώς εκτιμάται πως λόγω της πανδημίας και της οικονομική­ς κρίσης θα αυξηθούν οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων λόγω και της συμπίεσης των εισοδημάτω­ν. Επιπρόσθετ­α, προβλέπετα­ι η υλοποίηση του Προγράμματ­ος «Γέφυρα», που αφορά την επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτ­ες που επλήγησαν από την πανδημία, ύψους 108 και 280 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020 και 2021 αντίστοιχα, ενώ παράλληλα ο ΟΠΕΚΑ αναλαμβάνε­ι την καταβολή του επιδόματος στέγασης που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτηση­ς οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτ­ες, με δημοσιονομ­ικό κόστος 100 εκατ. ευρώ για το 2021.

Συγκρατημέ­να αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία της απασχόληση­ς στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, καθώς εκτιμάται ότι η συνολική απασχόληση θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο κατά 3,8% και η ανεργία από 18,9% στο τέλος του 2020 θα υποχωρήσει στο 17,9%. Η αισιοδοξία αυτή μεταφέρετα­ι και στον προϋπολογι­σμό του ΟΑΕΔ, καθώς εκτιμάται ότι θα κλείσει τον επόμενο χρόνο με πλεόνασμα 91 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 720 εκατ. ευρώ το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece