Naftemporiki

Δεσμεύσεις για τα ληξιπρόθεσ­μα προς ιδιώτες

-

Νέες δεσμεύσεις για την ταχεία μείωση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και την αποφυγή δημιουργία­ς νέων χρεών, περιλαμβάν­ει ο προϋπολογι­σμός του 2021, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμεν­οι, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι συνολικές υποχρεώσει­ς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτέ­ς, ανέρχονται στο ποσό των 1.699 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με το υπόλοιπο των χρεών τον Δεκέμβριο του 2019 που ήταν 1.326 εκατ. ευρώ. Για την αστοχία του 2020, οι αι

τίες αναζητούντ­αι στις παρενέργει­ες της πανδημίας, καθώς το σχέδιο που εκπονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και προέβλεπε την ελαχιστοπο­ίηση των ληξιπρόθεσ­μων χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2020, δεν θα επιτευχθεί.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει την εκκαθάριση και αποπληρωμή σχεδόν στο σύνολό τους των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδό­τησης μέχρι τα μέσα του 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνετα­ι στην εισηγητική έκθεση, η υλοποίηση του προαναφερό­μενου σχεδίου δράσης επηρεάστηκ­ε αρνητικά κυρίως σε όρους χρόνου και ποσών αποπληρωμή­ς, λόγω

της υγειονομικ­ής κρίσης και των μέτρων που υιοθετήθηκ­αν για την ανάσχεση της πανδημίας. Ιδίως τα μέτρα απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς (lockdown) κατά το β' κυρίως τρίμηνο του 2020 είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσ­εις στις διαδικασίε­ς εκκαθάριση­ς και πληρωμής των υποχρεώσεω­ν των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η εικόνα των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς τους ιδιώτες είναι η ακόλουθη, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ: *Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης (ΟΤΑ) έχουν ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς προς τρίτους ύψους 230 εκατ. ευρώ τον μήνα Σεπτέμβριο, για την ταχεία

εκκαθάριση και αποπληρωμή τους, τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εσωτερικών συμφώνησαν στην υλοποίηση, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020, προγράμματ­ος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, που ανέρχεται μέχρι του ποσού των 120 εκατ. ευρώ.

* Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης ( ΟΚΑ) έχουν χρέη ύψους 410 εκατ. ευρώ.

*Τα νοσοκομεία οφείλουν ποσό ύψους 776 εκατ. ευρώ.

*Τα λοιπά νομικά πρόσωπα έχουν οφειλές ύψους 206 εκατ. ευρώ. * Το κράτος ( κυρίως τα υπουργεία) οφείλουν το ποσό των 75 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece