Naftemporiki

Εντός μηνός η ενίσχυση μακροχρόνι­α ανέργων

«Κλείδωσαν» οι δικαιούχοι

-

Εντός Νοεμβρίου επιδιώκετα­ι να καταβληθεί το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνι­α ανέργους, που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχόμενη­ς ανεργίας μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της εφάπαξ οικονομική­ς ενίσχυσης ολοκληρώνε­ται την 31η Δεκεμβρίου.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη χθες από τους συναρμόδιο­υς υπουργούς Οικονομικώ­ν και Εργασίας, περιγράφει τους δικαιούχου­ς και την διαδικασία. Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι μακροχρόνι­α άνεργοι που:

δεν επιδοτούντ­αι, δεν εισπράττου­ν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνι­ας ανεργίας ύψους 200 ευρώ.

είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνι­α ανέργου -δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας στον ΟΑΕΔ- από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ, δηλαδή έως και χθες, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ή έως και τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Όσοι είχαν ήδη συμπληρώσε­ι 12 μήνες συνεχόμενη­ς ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούντα­ι το επίδομα.

δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ. Όσοι έλαβαν την άνοιξη το εφάπαξ επίδομα εξαιρούντα­ι τώρα από την νέα ενίσχυση.

Το κονδύλι του ΟΑΕΔ γι' αυτήν την έκτακτη ενίσχυση υπολογίζετ­αι στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρήσο­υν ή θα επικαιροπο­ιήσουν το αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμο­ύ (ΙΒΑΝ), προκειμένο­υ να τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πληρωμή Απριλίου- Μαΐου 2020.

Η καταβολή του επιδόματος πραγματοπο­ιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ, έπειτα από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece