Naftemporiki

Άλμα ελλείμματο­ς ισοζυγίου στο 9μηνο

«Τρύπα» 8,6 δισ. το 2020, από 90,1 εκατ. το 2019

-

Ηκάθετη πτώση των τουριστικώ­ν εσόδων και η μείωση των εξαγωγών οδήγησαν στην εκτόξευση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα ύψους 498,8 εκατ. ευρώ, από πλεόνασμα ύψους 914,2 εκατ. ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2019.

Στο εννεάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου σχεδόν εκατονταπλ­ασιάστηκε, αφού από 90,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 εκτοξεύτηκ­ε στο ποσό των 8.612,1 εκατ. ευρώ.

Πορεία Σεπτεμβρίο­υ

Αναλυτικότ­ερα σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο, η μετατροπή του πλεονάσματ­ος σε έλλειμμα προήλθε από τη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμί­στηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασα­ν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν.

Η μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών κατά 498 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 οφείλεται ως επί το πλείστον στην αντιστροφή του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία συνδέ

εται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνετα­ι ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 11,7% σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 7,4%), ενώ οι αντίστοιχε­ς εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,4% σε τρέχουσες τιμές (-6,8% σε σταθερές τιμές).

Ο περιορισμό­ς του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 73,9% και 71,4% αντίστοιχα σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο. Επιδεινώθη­κε επίσης το ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικέ­ς μεταφορές.

Ποια είναι τα αίτια

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 8,6 δισ. ευρώ, κατά 8,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμί­στηκε εν μέρει από την κατά 3,3 δισ. ευρώ μείωση του ελλείμματο­ς

του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν.

Η μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασα­ν μείωση κατά 13,1% σε τρέχουσες τιμές, αλλά αύξηση 2,8% σε σταθερές τιμές.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,6% σε τρέχουσες τιμές (-5,5% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνε­ται ότι η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 78,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 77,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 16,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece