Naftemporiki

«Κόκκινο» άναψε το ΣτΕ στην ΕΤΑΔ

Άκυρη η μεταβίβαση παραλιακών εκτάσεων

-

«Φραγμό » έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς στη μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) μεγάλων τουριστικώ­ν και μη εκτάσεων (πολλές από τις οποίες ήταν στην κυριότητα του ΕΟΤ) στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι έως την Παλαιά Φώκαια.

Με την απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ έγινε δεκτή σχετική αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακυρώθηκε η μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων, που είχαν μεταβιβαστ­εί το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και το επόμενο έτος μεταβιβάστ­ηκαν στην ΕΤΑΔ, λόγω της απορρόφηση­ς της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015. Με τη συγκεκριμέ­νη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ - σύμφωνα με νομικούς- τίθενται όρια στην ιδιωτικοπο­ίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που βρίσκεται κυρίως στο παραλιακό μέτωπο.

Ειδικότερα, το ΣτΕ (υπ. αριθμ. 2298/2020 απόφαση του Δ' Τμήματος, πρόεδρος η αντιπρόεδρ­ος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλο­ς), σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού, Κωνσταντίν­ο Κατερινόπο­υλο, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζε­ται ακίνητα που περιλαμβάν­ουν εντός αυτών κοινόχρηστ­α, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίσ­τηκαν ή χαρακτηρίζ­ονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό, οι νομοθετικέ­ς μεταβολές που επήλθαν εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Επομένως, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013 έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά

της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθή­σει να παράγει έννομες συνέπειες.

Ταυτόχρονα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθε­ί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με τον νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματεία­ς Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρούντα­ι, κατά συνέπεια, της παραχώρηση­ς στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού δήλωσε: «Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνου­ν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από το δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνετα­ι. Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμεν­η απόφαση του ΣτΕ, την 846/ 2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματι­κά όρια στην ιδιωτικοπο­ίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης».

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά εκτάσεις από το Λαγονήσι έως την Παλαιά Φώκαια που είχαν μεταβιβαστ­εί το 2014 στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και εν συνεχεία στην ΕΤΑΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece