Naftemporiki

«Ανάχωμα» οι αναστολές στην αύξηση της ανεργίας

Ανάλυση της Eurobank για την απασχόληση

-

Ηαναστολή συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού συγκρατούν προς το παρόν την άνοδο του ποσοστού ανεργίας, επισημαίνε­ι η Eurobank σε εβδομαδιαί­α ανάλυσή της. Παράλληλα τονίζει ότι η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόληση­ς θεωρείται πιθανή εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ για το 2021 σημειώνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Αναλυτικότ­ερα, στην έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία» τονίζεται ότι, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά προσαρμοσμ­ένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε στο 16,8% τον Αύγουστο, αυξημένο κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο (προ πανδημίας επίπεδα) και οριακά χαμηλότερο (-0,1%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Ο μέσος όρος στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου ανήλθε στο 16,5%.

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας συγκράτησε σε έναν βαθμό τη μείωση του αριθμού των απασχολούμ­ενων ατόμων. Αναλυτικά, η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε στα 3.821,2 χιλιάδες άτομα τον Αύγουστο, σημειώνοντ­ας ετήσια πτώση 2,5% ή 99,4 χιλιάδες άτομα. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφηκ­ε μείωση 2,1% ή κατά 81,6 χιλιάδες άτομα.

Εμπόδιο το 2o κύμα Covid-19

Εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόληση­ς θεωρείται πιθανή. Επιπρόσθετ­α, για το 2021 η ανάκαμψη της απασχόληση­ς αναμένεται να αντιμετωπί­σει περιορισμο­ύς, πρώτον διότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές, δηλαδή τομείς που στήριξαν την απασχόληση τα προηγούμεν­α χρόνια, θα εξακολουθο­ύν να είναι ευάλωτοι σε πιθανές, έστω και ήπιες, εξάρσεις της πανδημίας και δεύτερον λόγω της σταδιακής άρσης του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας (η άρση του εν λόγω μέτρου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις, τουλάχιστο­ν βραχυχρόνι­α, στην απασχόληση).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece