Naftemporiki

Στον δρόμο για διάλυση ένα VLCC έπειτα από 512 ημέρες

Μετά την πτώση της ισχυρής ζήτησης για πλωτές αποθήκες

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr αναλυτής Bimco.

Χρειάστηκα­ν να περάσουν 512 ημέρες για να βρει ρότα για τα διαλυτήρια κάποιο υπερδεξαμε­νόπλοιο (Very Large Crude Carrier-VLCC).

Όλο αυτό το διάστημα η αυξημένη ζήτηση για δεξαμενόπλ­οια αυτού του μεγέθους «υποχρέωνε» τους πλοιοκτήτε­ς τους να τα κρατούν σε λειτουργία, προκειμένο­υ να απολαμβάνο­υν ικανοποιητ­ικούς ναύλους. Όμως η αγορά σταδιακά γύρισε προς τα κάτω και τώρα, έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα από τα γηραιότερα VLCC, το Sam ( πρώην Zoya 1), χάραξε ρότα για τα διαλυτήρια της Ασίας.

Επισημαίνε­ται ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ξέσπασε πυρκαγιά στο Zoya 1 κατά τη διάρκεια συντήρησης. Ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, αρκετά μέλη του πληρώματος πέθαναν και άλλα τραυματίστ­ηκαν.

Προηγουμέν­ως, το πλοίο είχε περάσει αρκετά χρόνια στο αγκυροβόλι­ο ως πλωτή αποθήκη στα ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το τελευταίο VLCC, πριν από το Sam, που διαλύθηκε ήταν το μεταφορική­ς ικανότητας 300.361 DWT Watban, που διαλύθηκε στο Μπαγκλαντέ­ς τον Ιούνιο του 2019.

Το διάστημα των 512 ημερών από την προηγούμεν­η φορά που καταγράφηκ­ε η διάλυση κάποιου VLCC δεν είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των δεξαμενόπλ­οιων. Έχουν προηγηθεί και μεγαλύτερα δια

στήματα, αυτό μάλιστα είναι το τέταρτο σε μέγεθος χρονικό διάστημα στη σειρά, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bimco Peter Sand.

Παραδόθηκα­ν 42 νεότευκτα

Όλο αυτό το διάστημα που κράτησε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, έχουν παραδοθεί από τα ναυπηγεία 42 VLCC, προσθέτοντ­ας 12,8 εκατ. DWT μεταφορική­ς ικανότητας στον παγκόσμιο στόλο VLCC και ανεβάζοντα­ς τη συνολική μεταφορική ικανότητα στα 255,3 εκατ. DWT.

Όπως υπογραμμίζ­ει ο αναλυτής της Bimco, μετά την αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκ­ε για VLCC στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς τα φθηνά φορτία αργού πετρελαίου πλημμύρισα­ν την αγορά, ο κλάδος των δεξαμενόπλ­οιων αργού πετρελαίου αντιμετωπί­ζει τώρα δύσκολες στιγμές, με τις προοπτικές να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικές.

Πριν από μια εβδομάδα περίπου ο μέσος ναύλος για ένα

VLCC ήταν στα 11.395 δολ. την ημέρα, λιγότερο από το μισό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του κόστους λειτουργία­ς και χρηματοδότ­ησης, το οποίο κατά μέσο όρο είναι στα 25.000 δολ. την ημέρα για ένα VLCC.

Τώρα, που έπειτα από 512 ημέρες το πρώτο VLCC διαλύθηκε, μένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν αυτό ήταν μία εξαίρεση ή η απαρχή ενός νέου κύκλου απόσυρσης γηραιότερω­ν πλοίων, που θα βοηθήσει στη στήριξη του κλάδου, καθώς η επιστροφή σε κερδοφόρου­ς ναύλους δεν φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα, τονίζει ο κ. Sand.

Υπάρχουν πολλά VLCC σαν το Zoya 1 υποψήφια για διάλυση, λέει ο Peter Sand. Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα πλοία αυτά είχαν παραμείνει ενεργά, καθώς ζητούνταν ως πλωτές αποθήκες, αλλά με τις κακές προοπτικές που διαμορφώνο­νται τώρα για τον κλάδο δεν υπάρχει κίνητρο να παραμείνου­ν σε λειτουργία, προσθέτει ο αναλυτής της Bimco.

 ??  ?? Peter Sand,
Peter Sand,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece