Naftemporiki

Πάνω από 120 εκατ. έπεσαν στην αγορά των logistics

«Ανάγκη αποθηκών» λόγω αναδιάταξη­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις σε αποθήκες/logistics την τελευταία διετία, με το πρώτο κύμα της πανδημίας να έχει αλλάξει ριζικά τις καταναλωτι­κές συνήθειες και να έχει αυξήσει τις online αγορές.

Black Friday και χριστουγεν­νιάτικες αγορές, εν μέσω ολικού lockdown, δείχνουν ότι ο φόρτος σε αποθήκευση - μεταφορές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με την αγορά των logistics να δείχνει ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει.

Βέβαια, το ποσοστό του outsourcin­g (των υπηρεσιών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας που δίνουν οι επιχειρήσε­ις σε τρίτους) είναι μόλις 20% στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε ανεπτυγμέν­ες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, φτάνει το 70%. Πάντως, οι online αγορές υπερδιπλασ­ιάστηκαν από το περσινό φθινόπωρο, και έτσι σούπερ μάρκετ, αλυσίδες λιανικής, ταχυμεταφο­ρείς, αναζητώντα­ς νέους τρόπους εξυπηρέτησ­ης, έχουν φτιάξει e-shops, απέκτησαν στόλους διανομής, έβαλαν pickers εντός των καταστημάτ­ων, συνεργάστη­καν με πλατφόρμες online παραγγελιώ­ν ή marketplac­es και επένδυσαν σε νέα κέντρα διανομής.

Νέες απαιτήσεις

Μέσα στην κρίση ο κλάδος των logistics γνωρίζει εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησ­ιών όσο και σε επίπεδο ενοικίων. Η απουσία αποθηκευτι­κών χώρων πρώτης κατηγορίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις λόγω αναδιάταξη­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και ανάπτυξης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, φαίνεται να καθοδηγεί τη ζήτηση.

Φέτος υπήρξε σημαντική δραστηριότ­ητα με νέες συμφωνίες μίσθωσης αποθηκών, τόσο για μικρές επιφάνειες (500 έως 2.000 τ.μ.) στις παρυφές ή μέσα στις πόλεις, όσο και για μεγάλες επιφάνειες (άνω των 10.000 τ.μ.). Ο Ασπρόπυργο­ς και η Μαγούλα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των επενδυτών. Ταυτόχρονα εταιρείες logistics και ΑΕΕΑΠ ετοιμάζουν νέες επενδύσεις, που εκτός από αποθήκες περιλαμβάν­ουν και χώρους γραφείων. Σύμφωνα με έρευνα για το λιανεμπόρι­ο, το 16% των καταναλωτώ­ν αγόρασε πρώτη φορά online από την έναρξη της πανδημίας. Η μέση αύξηση στη συχνότητα των online αγορών ανήλθε σε 6,4%, με τα δεδομένα να αφορούν τον Σεπτέμβριο. Πρωταθλητέ­ς στις ηλεκτρονικ­ές αγορές πριν και μετά τον κορονοϊό παραμένουν τα ηλεκτρονικ­ά είδη και η ψυχαγωγία, όμως η μεγαλύτερη αύξηση από την επέλαση του Covid-19 σημειώθηκε σε είδη ένδυσης, υπόδησης και προσωπικής φροντίδας.

Ένας στους δύο ψηφιακούς καταναλωτέ­ς είναι ευχαριστημ­ένος από τις online αγορές του, ενώ οι 8 στους 10 απάντησαν πως έχουν γεμίσει μεν το ψηφιακό τους καλάθι, αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ στο ταμείο λόγω κυρίως του υψηλού πρόσθετου κόστους (59%) και της υπο

χρέωσης δημιουργία­ς λογαριασμο­ύ (27%).

e-εμπόριο

Με το δεύτερο lockdown και δεδομένης της επιδημιολο­γικής εικόνας, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικ­ές αγορές ειδών σούπερ μάρκετ ακολουθούν την πορεία της άνοιξης. Η αύξηση του e-commerce δίνει ακόμα μια ευκαιρία στη χώρα να εξελιχθεί σε περιφερεια­κό κέντρο logistics. Ήδη η ζήτηση για νέα κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής δίνει ανάσα στην αγορά ακινήτων, προσελκύον­τας εγχώριους και διεθνείς παίκτες. Η Amazon, ο αμερικανικ­ός γίγαντας των marketplac­es, που τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ο πέμπτος πιο δημοφιλής ιστότοπος παγκοσμίως, αναζητά εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην περιοχή του Θριασίου χώρο για τη δημιουργία κέντρου αποθήκευση­ς και διανομής.

Τέλος, σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρονικ­ών ειδών επενδύουν σε κέντρα logistics, με το ενδιαφέρον να απλώνεται πια όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, αλλά στο σύνολο της επικράτεια­ς. Παράλληλα, νέες υπηρεσίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως το click & collect για την παραλαβή από τον ίδιο τον πελάτη, η υπηρεσία drive-up παράδοσης στο αυτοκίνητο, η ιχνηλάτηση παραγγελιώ­ν.

 ??  ?? Η μεγάλη ζήτηση για νέα κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής προσελκύει εγχώριους και διεθνείς παίκτες.
Η μεγάλη ζήτηση για νέα κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής προσελκύει εγχώριους και διεθνείς παίκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece