Naftemporiki

Επιχείρηση «ψηφιακή επιβίωση»

Πρακτικός Οδηγός του ΣΕΒ για προσαρμογή στη νέα εμπορική πραγματικό­τητα

- Φ. Ζώης

Το ψηφιακό μάρκετινγκ και το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων και με αυτό το δεδομένο, ο ΣΕΒ διοργάνωσε ψηφιακό εργαστήριο με θέμα «Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικ­ό Εμπόριο: από τη θεωρία στην πράξη».

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να δοθούν πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και της τεχνολογικ­ής προσαρμογή­ς των επιχειρήσε­ων στη σημερινή οικονομική πραγματικό­τητα, που αλλάζει δραστικά και υπό την επίδραση της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης, που πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΘΕΒ), τα βασικά συστατικά επιβίωσης της επιχείρηση­ς στην ψηφιακή εποχή είναι:

1. Η προσαρμογή της ψηφιακής προβολής σε κάθε χώρα και αγοραστικό κοινό ξεχωριστά, ειδικά για τις εξαγωγικές εταιρείες.

2. Η κατανόηση ότι δεν υπάρχει ένα ψηφιακό εργαλείο για όλες τις ανάγκες προβολής και ηλεκτρο

νικών πωλήσεων. Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να επιλέξουν τα κατάλληλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, influencer­s, μεγάλες ψηφιακές direct- to- consumer (D2C) ή τα ιδιόκτητα e-shop ανάλογα με τις ομάδες καταναλωτώ­ν που θέλουν να προσελκύσο­υν. 3. Η άριστη εξυπηρέτησ­η με ποιότητα εφάμιλλη της φυσικής παρουσίας.

4. Η διαφανής και αναλυτική ενημέρωση των καταναλωτώ­ν για τους όρους και προϋποθέσε­ις των αγορών.

5. Η διαφήμιση που κεντρίζει το ενδιαφέρον. 6. Η συμμόρφωση με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού και τη νομοθεσία προστασίας καταναλωτή, για τη διασφάλιση της φήμης και της αξιοπιστία­ς της επιχείρηση­ς και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύν­ης.

Τέλος, παρουσιάστ­ηκε ο «Πρακτικός Οδηγός για σωστή επικοινωνί­α των επιχειρήσε­ων με τον ψηφιακό καταναλωτή», που συνέταξε πρόσφατα ο ΣΕΒ με απλούς, τρόπους βελτιστοπο­ίησης της πληροφόρησ­ης των ψηφιακών καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece