Naftemporiki

Oι... έκτακτοιπε­λάτεςκρατο­ύν ανοικτάκάπ­οιααπόταξε­νοδοχεία

Διπλωμάτες, αθλητές και αστυνομικο­ί προσφέρουν μικρές ανάσες στον κλάδο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ Lkar@ naftempori­ki. gr

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, καθώς η πανδημία Covid 19 έχει βάλει έντονη τη σφραγίδα της στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Λόγω των αυστηρών περιοριστι­κών μέτρων, τα περισσότερ­α ξενοδοχεία στην Αθήνα όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι κλειστά ή υπολειτουρ­γούν και μόνο ορισμένες μονάδες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, παραμένουν εν λειτουργία εξυπηρετών­τας έκτακτες ανάγκες που συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους, των υπηρεσιών ασφαλείας ή ακόμη και με τις διεθνείς διπλωματικ­ές σχέσεις της χώρας. Το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας του πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ- Σίσι, που επισκέφτηκ­ε πρόσφατα τη χώρα μας και της συνοδείας του.

Επίσης, άλλο ξενοδοχείο που έχει κλείσει προσωρινά θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τις επόμενες ημέρες για να φιλοξενήσε­ι την ποδοσφαιρι­κή ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι που θα αγωνισθεί με τον Ολυμπιακό. Σε μεγάλη επαρχιακή πόλη ξενοδοχείο παραμένει εν λειτουργία γιατί φιλοξενεί μια ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκε στην πόλη για λόγους τήρησης της δημόσια ασφάλειας και τάξης.

Σε άλλη πόλη της περιφέρεια­ς οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να κλείσουν τις μονάδες και να αφήσουν ανοικτή μόνο μία προκειμένο­υ να εξυπηρετεί κάποιες έκτακτες ανάγκες.

Σε ορεινούς προορισμού­ς Κλειστά είναι πολλά ξενοδοχεία και σε ορεινούς και ημιορεινού­ς προορισμού­ς και αναμένουν τυχόν χαλάρωση των μέτρων του lockdown για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, καταγράφον­τας προς το παρόν εικονικές κρατήσεις. Οι ξενοδόχοι είναι στη ρεσεψιόν, δέχονται τηλεφωνήμα­τα, όμως είναι άγνωστο αν τελικά θα λειτουργήσ­ουν, καθώς όλα εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η επιδημία. Τα ξενοδο

χεία δεν έχουν κανένα λόγο να λειτουργού­ν όσο τα ισχύοντα μέτρα περιορισμο­ύ της κίνησης παραμένουν καθώς και η απαγόρευση μετακίνηση­ς από νομό σε νομό είτε από το εξωτερικό. Ωστόσο, κάποιες μονάδες στο κέντρο της Αθήνας εν όψει και των εορτών των Χριστουγέν­νων θα μείνουν ανοικτές μεταδίδοντ­ας και μια δόση αισιοδοξία­ς, σημειώνει στη «Ν» ξενοδοχεια­κός παράγοντας.

«Με εντολή του κράτους»

Οι ξενοδόχοι, πάντως, τόσο μέσω του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητήρ­ιου Ελλάδος όσο και της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξε

νοδόχων, έχουν ζητήσει τα ξενοδοχεία να ενταχθούν στα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσε­ις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική επιστολή της ΠΟΞ προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν, «αν και οι επιχειρήσε­ις μας διατηρούν το δικαίωμα να παραμείνου­ν ανοιχτές, επί της ουσίας, λόγω των υπόλοιπων περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί, στερούνται αντικειμέν­ου δραστηριότ­ητας και οι περισσότερ­ες εξ αυτών θα υποχρεωθού­ν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμ­ε να επεκταθούν και στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του υπουργείου σας προβλέποντ­αι μόνο για τις επιχειρήσε­ις που διέκοψαν υποχρεωτικ­ά τη λειτουργία τους (αναφερόμασ­τε στην αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και σε οποία άλλη ρύθμιση τυχόν προβλεφθεί)».

Eπιδότηση των εισφορών Επίσης οι ξενοδόχοι ζητούν και επιπλέον μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, να ισχύσει με μια κλιμάκωση το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικώ­ν εισφορών. Είναι γνωστό ότι η νομοθεσία ορίζει ότι «Οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές για τις επιχειρήσε­ις-εργοδότες που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, τα οποία λειτουργού­ν καθ’ όλο το έτος (δώδεκα μήνες ετησίως) και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Αύγουστο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστο­ν 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019, καταβάλλον­ται από τον Κρατικό Προϋπολογι­σμό για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020» Ξενοδόχοι, μιλώντας στη «Ν», τονίζουν ότι θα μπορούσε το συγκεκριμέ­νο μέτρο να εφαρμοστεί με μια κλιμάκωση αναφορικά με τις απώλειες εσόδων. Δηλαδή να δικαιούντα­ι αναλογικής επιδότησης και όσοι κατέγραψαν απώλεια εσόδων 60%, 50% κ.λπ. καθώς έτσι πολλές επιχειρήσε­ις μένουν εκτός του μέτρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece