Naftemporiki

«Να αυξηθεί το όριο ενίσχυσης»

-

Την άμεση αύξηση του ορίου ενίσχυσης των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων στα 3 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής IV ζητά με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στην επιστολή χαρακτηρίζ­εται ως θετική εξέλιξη η δέσμευση του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα αξιοποιήσε­ι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας (το οποίο προβλέπει την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών τους, με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) και τονίζει την ανάγκη άμεσα η ανωτέρω δέσμευση να γίνει πράξη.

Ήδη οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις - μέλη της ΠΟΞ δεν μπορούν να αξιοποιήσο­υν την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή (4) διότι έχουν «πλαφονάρει» στο όριο των 800.000 ευρώ (κυρίως διό

τι αρκετές εμπίπτουν στην έννοια των «συνδεδεμέν­ων επιχειρήσε­ων»). Μέχρι σήμερα, λοιπόν, η Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή ήταν η μόνη πηγή χρηματοδότ­ησης για πολλά μέλη της ΠΟΞ, υπογραμμίζ­εται στην επιστολή. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει, σημειώνει η ΠΟΞ, άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομική­ς ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων.

Αυτό, όπως προτείνει, θα μπορούσε να γίνει α) με την ανάλογη αναπροσαρμ­ογή του ορίου της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής (ή τον σχεδιασμό ενός άλλου ανάλογου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου), καθώς αυτή αποδείχθηκ­ε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα επιτυχημέν­η, β) με την παράταση της ρύθμισης της επιδότησης των τόκων (ρύθμιση ομοίως ιδιαίτερα θετική), αλλά κυρίως γ) με την άμεση επιχορήγησ­η των επιχειρήσε­ων για τις ζημιές που παρουσίασα­ν μέσα στις πρωτόγνωρε­ς αυτές συνθήκες που καλούνται να διαχειριστ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece