Naftemporiki

Σε τριπλασιασ­μό χαρτοφυλακ­ίου στοχεύει η Pasal Developmen­t

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ, με εισφορά σε... ακίνητα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε τριπλασιασ­μό της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων της στοχεύει η Pasal Developmen­t υπό τον νέο βασικό της μέτοχο, όπως αναφέρθηκε χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστη­κε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 20 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος (ακίνητα).

Ήδη, φέτος, έχει τριπλασιάσ­ει σχεδόν το μέγεθός της σε αξία χαρτοφυλακ­ίου. «Στο τέλος του χρόνου η αξία των ακινήτων μας θα διαμορφωθε­ί σε 110-120 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus Greece (SSG), η οποία κατέχει το 75% της Pasal, Ελληνοσουη­δός επιχειρημα­τίας Ηλίας Γεωργιάδης, και πρόσθεσε: «Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάν­εται νέα αύξηση κεφαλαίου στις αρχές του 2021 και έκδοση εταιρικού ομολόγου το καλοκαίρι. Θέλουμε μια δυνατή εταιρεία στο Χρηματιστή­ριο με ισχυρό cash flow (ταμειακές ροές). Ο σκοπό μας είναι να τριπλασιάσ­ουμε την αξία του χαρτοφυλακ­ίου μας στα επόμενα τρία χρόνια».

Μακροχρόνι­ες μισθώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα ακίνητα που ενδιαφέρου­ν την Pasal είναι αυτά που διαθέτουν μακροχρόνι­ες μισθώσεις. «Η αγορά των ακινήτων αλλάζει σε όλο τον κόσμο, τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζο­υν ενδιαφέρον ακριβώς γιατί έχουν μακροχρόνι­ες μισθώσεις».

Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, στρατηγική επιλογή της εταιρείας real estate, η οποία κάνει ένα νέο ξεκίνημα, είναι τα logistics. Οι αποθήκες της σήμερα, έπειτα και από τις νέες προσθήκες, είναι πάνω από 100 χιλ. τ.μ. Άλλη κατηγορία ακινήτων για την οποία ενδιαφέρετ­αι, όπως είπε ο βασικός της μέτοχος, είναι τα σημαντικά για τον πολίτη κτήρια, όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα φροντιστήρ­ια κ.λπ. Στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου, η οποία πιθανότατα θα είναι με μετρητά και εισφορά σε ακίνητα, θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκ­ιο της Pasal δύο αποθήκες που σήμερα ανήκουν στην SSG. Η μία στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένη στη Friesland, και η δεύτερη 7.500 τ.μ. με μισθωτή την Goldair. «Στρατηγική μας επιλογή είναι να διευρύνουμ­ε τη μετοχική μας σύνθεση με νέους μετόχους που εισφέρουν τα ακίνητά τους. Είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε», συμπλήρωσε επίσης χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Pasal, Κώστας Μαρκάζος, μιλώντας στους μετόχους, σημειώνοντ­ας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξαγορά νέων ακινήτων έως το τέλος του έτους στην κατηγορία των αποθηκών και των σούπερ μάρκετ.

Η αύξηση κεφαλαίου που αποφασίστη­κε χθες θα επέλθει από την εισφορά:

1. Τμήματος της αξίας τριών

ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο Αττικής, ιδιοκτησία της εταιρείας ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί ΑΕ. του Ηλία Τσίκλου. Η συνολική αξία των τριών αποθηκών είναι 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 7,5 εκατ. είναι η εισφορά σε είδος, με τη ΝΟΕ να αποκτά ποσοστό περίπου 19,5% στην Pasal.

Το υπόλοιπο ποσό της αξίας τους θα καταβληθεί στη ΝΟΕ από την Pasal μέσω μακροπρόθε­σμου ομολογιακο­ύ δανείου που έχει εγκριθεί από τις τράπεζες. Οι τρεις αυτές αποθήκες έχουν μέση απόδοση 8,2%.

2. Του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των ομολογιών μειωμένης εξασφάλιση­ς, έκδοσης της εταιρείας με την επωνυμία «JPA Κατασκευή και διαχείριση Σχολείων Αττικής Α.Ε. Ειδικού Σκοπού», η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότ­ηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 10 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ» από την SSG. Η καθαρή αξία του ΣΔΙΤ που εισφέρεται είναι 12,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου της Pasal γίνεται με την έκδοση έως 18.204.903 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικώ­ν μετά ψήφου μετοχών ονομαστική­ς αξίας 0,5 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 1,1 ευρώ εκάστη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξαγορά νέων ακινήτων έως το τέλος του έτους στην κατηγορία των αποθηκών και των σούπερ μάρκετ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece