Naftemporiki

Σε 280 εκατ. εκτιμάται ο τζίρος της φετινής Black Friday

-

Στα 280 εκατ. ευρώ κινείται η εκτίμηση για τον «αναγκαστικ­ό» ηλεκτρονικ­ό τζίρο της φετινής Black Friday, με την πλειονότητ­α ωστόσο των καταναλωτώ­ν να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοπο­ίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΚΛΑ), με δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από την απαγόρευση λειτουργία­ς των φυσικών καταστημάτ­ων του λιανεμπορί­ου, προκύπτει ότι η φετινή αγορά της Black Friday αφορά περιορισμέ­νο κοινό, με την πλειονότητ­α των σχεδιαζόμε­νων αγορών να είναι μέσω διαδικτύου και μέση δαπάνη τα 140 ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, το 73% του καταναλωτι­κού κοινού δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει τη φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκοπεύει να κάνει τις αγορές τους ούτως ή άλλως και πριν την απαγόρευση από ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α μέσω διαδικτύου, ενώ το 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτ­ων, η πλειονότητ­α των οποίων είναι πλέον κλειστά. Αυτή η μέτρηση αντιστοιχε­ί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτέ­ς, που εκτιμούν ότι θα πραγματοπο­ιήσουν αγορές τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι αυτά τα 2 εκατ. καταναλωτέ­ς θα πραγματοπο­ιήσουν περίπου αγορές αξίας 140 ευρώ κατά μέσο όρο. Το 32% εκτιμά ότι θα κάνει αγορές μέχρι 50 ευρώ, το 27% από 51 έως 100 ευρώ, ενώ ένα 9% θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των 500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναβάλλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο εκτιμώμενο­ς τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσε­ις με βάση τα συγκεκριμέ­να στοιχεία ανέρχεται σε 280 - 300 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμε­νη απαγόρευση κυκλοφορία­ς θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοπο­ιούνται μέσω ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece