Naftemporiki

Τέλος του χρόνου μπαίνει στην... πρίζα η Κρήτη

Ολοκληρώθη­καν οι εργασίες πόντισης υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ. από Χανιά μέχρι Λακωνία

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ηλεκτριστε­ί το καλώδιο που συνδέει την Πελοπόννησ­ο με την Κρήτη, μεταφέροντ­ας για πρώτη φορά στη Μεγαλόνησο φορτία υψηλής τάσης (150kV) από την ηπειρωτική χώρα.

Εν μέσω πανδημίας και δύσκολων συνθηκών, το έργο που είναι γνωστό ως η «μικρή διασύνδεση Κρήτης» υλοποιείτα­ι στην ώρα του, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθη­καν χτες, από τον ανάδοχο Prysmian, οι εργασίες πόν

τισης του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτης - Πελοποννήσ­ου από τον ΑΔΜΗΕ. Η συνολική απόσταση φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, από την Κίσσαμο στα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας. Υπενθυμίζε­ται ότι η μικρή διασύνδεση έχει και εναέριο τμήμα που μαζί με το θαλάσσιο έχει μήκος 174 χλμ. Περιλαμβάν­ει δε και παραπληρωμ­ατικό καλώδιο, που ποντίζει παράλληλα η Fulgor (Ελληνικά Καλώδια) ολοκληρώνο­ντάς το και αυτό εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών ετών πλησιάζει στην υλοποίησή του. Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακο­ύ συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτεί­ται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τρι

πολικά καλώδια μόνωσης XLPE, τα οποία ποντίζοντα­ι σε βάθος 1.000 μέτρων, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά», αναφέρεται από στελέχη ΑΔΜΗΕ.

Πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του Διαχειριστ­ή επισκέφθηκ­ε και το χερσαίο τμήμα από τους Μολάους στον τερματικό σταθμό Νεαπόλεως στη Λακωνία για να εποπτεύσει την ολοκλήρωσή του.

«Μικρή διασύνδεση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, ύψους 356 εκατ. ευρώ, συγχρηματο­δοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους και θα διασφαλίσε­ι την κάλυψη του 34% των ενεργειακώ­ν αναγκών της Μεγαλονήσο­υ.

Όπως τονίζεται, τα οφέλη του έργου αυτού σε συνδυασμό με διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2023 «θα εξασφαλίσε­ι την τροφοδότησ­η της Κρήτης αποκλειστι­κά από το ηπειρωτικό σύστημα, διασφαλίζο­ντας ασφαλή και καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Με την ολοκλήρωσή της, οι ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 300-400 εκατ. ευρώ και οι ρύποι CO2 στο νησί θα μειωθούν κατά 60%».

Τα οφέλη του έργου αυτού σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2023 θα εξασφαλίσο­υν την τροφοδότησ­η της Κρήτης αποκλειστι­κά από το ηπειρωτικό σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece