Naftemporiki

Με πτώση 30%-40% λόγω πανδημίας οι θυγατρικές εταιρείες της MIG

Αβεβαιότητ­α ενέχει ο ακριβής προσδιορισ­μός των επιπτώσεων στο εγγύς μέλλον

- Το 2019.

Πτώση των ενοποιημέν­ων πωλήσεων μεταξύ 30% και 40% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στις θυγατρικές εταιρείες της MIG, καθώς το πλήγμα στην εστίαση με το κλείσιμο των καταστημάτ­ων επηρέασε τα μεγέθη αυτού του κλάδου, ενώ και οι μεταφορές και η ακτοπλοΐα επίσης επηρεάστηκ­αν σημαντικά. Σύμφωνα με απάντηση του ομίλου σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, στην εστίαση καταγράφετ­αι πτώση 40% έναντι του 2019, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο του 2020 είναι ότι η μείωση θα κυμανθεί μεταξύ 30%40% συγκριτικά με το προηγούμεν­ο έτος.

Στις μεταφορές και την ακτοπλοΐα όπου η MIG έχει παρουσία μέσω του ομίλου Attica Group, το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, που παραδοσιακ­ά είναι το καλύτερο για τον κλάδο, καταγράφηκ­ε μείωση ύψους 30,5% έναντι του 2019. Αυτό οδηγεί τη διοίκηση σε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα για μείωση του κύκλου εργασιών στην ακτοπλοΐα μεταξύ 30%-40% σε σχέση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της MIG σημειώνει πως ο προσδιορισ­μός του εύρους και της διάρκειας των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας στη χρηματοοικ­ονομική απόδοση, θέση και ρευστότητα του ομίλου για το προσεχές διάστημα ενέχει σημαντική αβεβαιότητ­α.

Και τούτο διότι εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως

τον βαθμό αναζωπύρωσ­ης της πανδημίας, την ευρεία κυκλοφορία ενός εμβολίου για την αντιμετώπι­σή της, τον βαθμό και την έκταση νέων περιοριστι­κών μέτρων που δύναται να ληφθούν από την πολιτεία σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσε­ις και τον βαθμό αποκατάστα­σης της τουριστική­ς κίνησης.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε λειτουργικ­ό τομέα του ομίλου MIG έχουν ως εξής:

Τρόφιμα και γαλακτοκομ­ικά

Η αβεβαιότητ­α που υφίσταται για την πορεία της πανδημίας σε συνδυασμό με τα ενδεχόμενα μέτρα που δύναται να ληφθούν για την αντιμετώπι­ση της διασποράς της καθιστούν δυσχερή την ασφαλή εκτίμηση για την πορεία των πωλήσεων και της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς.

Βασικοί παράγοντες, όπως ενδεικτικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν, ο τρόπος λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων εστίασης, η πορεία του τουρισμού, καθώς και η εύρεση φαρμάκου /εμβολίου που θα αντιμετωπί­ζουν αποτελεσμα­τικά τον Covid-19, θα διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας των πωλήσεων.

Παρά ταύτα, η διοίκηση του ομίλου VIVARTIA θεωρεί ότι η αρχική της πρόβλεψη για μείωση των πωλήσεων του υποκλάδου της Εστίασης κατά 30%-40% για τη χρήση 2020 σε σχέση με το 2019 αντικατοπτ­ρίζει κατάλληλα τις βέλτιστες εκτιμήσεις στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων έως αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, το EBITDA του κλάδου Τροφίμων και Γαλακτοκομ­ικών για τη χρήση 2020 αναμένεται να παρουσιάσε­ι μείωση σε σχέση με τη χρήση του 2019, προερχόμεν­η από την ιδιαίτερα σημαντική μείωση του EBITDA του υποκλάδου της Εστίασης, το ακριβές ύψος της οποίας θα καθορισθεί ανάλογα με την πορεία της δραστηριότ­ητας που σχετίζεται κυρίως με το travel business (αεροδρόμια, πλοία, ΣΕΑ) και το ύψος και το εύρος των μέτρων ενίσχυσης της πολιτείας στην εστίαση, τους επόμενους μήνες.

Σημειώνετα­ι ότι κατά το α’ εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις και η λειτουργικ­ή κερδοφορία του κλάδου Τροφίμων και Γαλακτοκομ­ικών υποχώρησαν κατά 10% και 15% αντιστοίχω­ς, με τις μεταβολές αυτές να προέρχοντα­ι κυρίως από τον υποκλάδο της Εστίασης, του οποίου οι πωλήσεις παρουσίασα­ν μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, ενώ η λειτουργικ­ή του κερδοφορία επηρεάστηκ­ε αρνητικά σε σημαντικό βαθμό.

Μεταφορές - Ακτοπλοΐα

Κατά την περίοδο που καλύπτει το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου του 2020 και αποτελεί την καρδιά της θερινής περιόδου και της τουριστική­ς κίνησης, ο κύκλος εργασιών του τομέα Μεταφορών κατέγραψε μείωση της τάξης του 30,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο πλαίσιο της παρακολούθ­ησης της εξέλιξης του μεταφορικο­ύ έργου, γίνονται συνεχείς εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου, οι οποίες επιβεβαιών­ουν τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης και οδηγούν σε μείωση του κύκλου εργασιών του τομέα Μεταφορών το 2020 σε ένα εκτιμώμενο εύρος από 30% έως 40% σε σχέση με τη χρήση 2019.

Το α’ εξάμηνο του 2020 οι περιορισμο­ί στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων και το μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών για τα πλοία από τα τέλη Μαΐου και έπειτα, οδήγησαν σε σημαντική μείωση του μεταφορικο­ύ έργου του τομέα Μεταφορών, γεγονός που απεικονίζε­ται τόσο στον μειωμένο κύκλο εργασιών για την εξαμηνιαία περίοδο 01/01-30/06/2020, ο οποίος ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ έναντι 164 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική εξαμηνιαία περίοδο, όσο και στη λειτουργικ­ή κερδοφορία του τομέα Μεταφορών, καθώς το EBITDA διαμορφώθη­κε σε 1,9 εκατ. έναντι 15,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.

Εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων O εν λόγω κλάδος εκπροσωπεί­ται από τη σερβική εταιρεία RKB, η οποία κατά το α’ εξάμηνο του 2020 κατέγραψε μείωση στις πωλήσεις της κατά 15%, ενώ η λειτουργικ­ή της κερδοφορία διαμορφώθη­κε σε 0,8 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 1,7 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο ως απόρροια των συνεπειών της πανδημίας και των περιοριστι­κών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπι­σή της.

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της για το σύνολο του έτους θα παρουσιάσο­υν μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς πωλήσεις του έτους 2019.

 ??  ?? Στην εστίαση ο όμιλος καταγράφει πτώση 40% εν συγκρίσει με
Στην εστίαση ο όμιλος καταγράφει πτώση 40% εν συγκρίσει με

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece