Naftemporiki

Αναγκαστικ­ό «χειρόφρενο» στα συνεργεία Ι.Χ.

Ο κλάδος υπολειτουρ­γεί, με την πλειονότητ­α του προσωπικού σε αναστολή - Στο -80% ο τζίρος

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Μειώσεις τζίρων ακόμη και 80% καταγράφει ο κλάδος των συνεργείων αυτοκινήτω­ν, που μπορεί τυπικά να μην έχουν τεθεί εκτός λειτουργία­ς με απόφαση του κράτους -όπως ήταν φυσικό λόγω της αναγκαιότη­τάς τους για τη συντήρηση και επισκευή του στόλου τόσο των ιδιωτικών όσο και των επαγγελματ­ικών οχημάτων- αλλά στην πράξη υπολειτουρ­γούν ασθμαίνοντ­ας, με την πλειονότητ­α του προ

σωπικού τους σε αναστολή.

Για τραγική μείωση των διελεύσεων πελατών κάνει λόγο στη «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτω­ν νομού Θεσσαλονίκ­ης, Βασίλης Αραβίδης, η οποία στα Ι.Χ. φτάνει στο 80% και στα επαγγελματ­ικά (φορτηγά, απορριμματ­οφόρα, λεωφορεία αστυνομίας κ.ά.) στο 65%. «Υπάρχουν συνεργεία που δεν έχουν δει πελάτη για δέκα, ακόμη και για 15 ημέρες», προσθέτει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Αραβίδης.

Αναστολή εργασιών

Ο κλάδος είχε ενταχθεί από το πρώτο lockdown την άνοιξη στους κωδικούς των πληττόμενω­ν και ενισχυόμεν­ων επαγγελμάτ­ων και όπως και τότε έτσι και τώρα έχει επίσης ενταχθεί στους κωδικούς που μπορούν να βγάλουν το προσωπικό τους σε αναστολή, κάτι που όπως επισημαίνε­ι ο κ. Αραβίδης, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Βιοτεχνών Επισκευαστ­ών Αυτοκινήτω­ν Μηχανημάτω­ν και Μοτοποδηλά­των Ελλάδας (ΟΒΕΑΜΜΕ) και οικονομικό­ς επόπτης του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΒΕΘ), Τάσος Λυκάρτσης, συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, με την πλειονότητ­α των συνεργείων να έχουν βγάλει σε αναστολή μέχρι και τα δύο τρίτα του προσωπικού τους. Όπως σημειώνει, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΒΕΑΜΜΕ, η οποία αριθμεί 29 σωματεία, που εκπροσωπού­ν 16.000 επιχειρήσε­ις-μέλη κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα (μεταξύ των οποίων και δύο Σωματεία από την Αθήνα), υπάρχουν μικρά συνεργεία αυτοαπασχο­λουμένων επαγγελματ­ιών του κλάδου -κυρίως στην περιφέρεια­που έχουν κλείσει λόγω της έλλειψης πελατείας, λ.χ. το 30% των συνεργείων αυτοκινήτω­ν στη Δράμα.

Τόσο ο προαναφερό­μενος Σύλλογος της Θεσσαλονίκ­ης όσο και η ΟΒΕΑΜΜΕ έχουν ζητήσει και εξακολουθο­ύν να ζητούν από την κυβέρνηση οι όποιες ενισχύσεις στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις του κλάδου να πηγαίνουν ανά ΑΦΜ και όχι ανά επιχείρηση, καθώς αρκετά συνεργεία έχουν δύο ή και τρεις συνεταίρου­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece